Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Slučajevi

Novinari u raljama tajnih službi (5): Vukašin Obradović, novinar

Danas nije nikakva tajna da policija, tajne službe ali i mnoge interesne grupe, povremeno ili stalno, prisluškuju i prate novinare. U proteklih nekoliko godina, više njih je izrazilo sumnju da su “na merama”.
Jovana S. PolićOktobar 22, 2018
vukasin-2-1280x720.jpg
Početkom 2016. godine ministar policije Nebojša Stefanović je u udarnom Drugom dnevniku RTS-a  najavio udar na Vladu Srbije. I predvideo budućnost.

Početkom 2016. godine ministar policije Nebojša Stefanović je u udarnom Drugom dnevniku RTS-a  najavio udar na Vladu Srbije. I predvideo budućnost:

“Jedna novinarka, koja je novinarka još iz vremena Slobodana Miloševića, dakle duže vreme novinarka u Srbiji, kazaće da je navodno praćena i to treba da se pojavi uskoro, za narednih nekoliko dana… Predstavnik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i da to kaže kao jednu skandaloznu stvar, iako ne postoje nikakvi dokazi niti se to ikada dogodilo.”

Ove vidovnjačke moći, ministar Stefanović dobio je 8. januara 2016. godine, istog dan, svega nekoliko sati nakon što se predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, sastao sa jednim radnikom MUP-a, koji je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv ministra Nebojše Stefanovića i zamenice šefa njegovog kabineta, Dijane Hrkalović.

U krivičnoj prijavi se, naime, navodi da je ovaj radnik MUP-a zaposlen na radnom mestu bezbednosno-tehničkih poslova pri kabinetu ministra policije, te da je dve godine ranije, 4. decembra 2014, slučajno video na štampaču dokument o praćenju jedne novinarke, na kome nisu bile oznake u skladu sa propisima. Nekoliko dana kasnije, 15. decembra 2014, usledila je naredba o uništavanju devet hard-diskova i tri štampača koji su korišćeni u Odeljenju.

Na jednoj od sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti, čak godinu dana ranije, ombudsman Saša Janković, pokazao je dokument koji se ticao uništavanja službenih hard-diskova u kabinetu ministra unutrašnjih poslova. Alat kojim su uništeni hard-diskovi bio je – bušilica, rekao je tada Janković. Iste podatke, u krivičnoj prijavi, naveo je i radnik MUP-a, koji je tužio ministra.

Nekoliko sati posle konferencije za novinare NUNS-a, na kojoj je Obradović obelodanio detalje o susretu sa policajcem, izjavu povodom ovog slučaja, za Pink daje Nemanja Pantić, iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a Srbije, inače, sin ubijenog jagodinskog novinara Milana Pantića.

“Osećamobavezu da javno kažem da sam lično ja ministru Stefanoviću preneo informaciju da će predstavnik jednog novinarskog udruženja izaći i javno saopštiti da je jedna novinarka praćena. Ta informacija potiče od jednog kolege novinara i čim sam saznao tu informaciju, imajući u vidu da radim u odeljenju za medije I komunikacije MUP-a Srbje, bilo mi je logično da je prenesem ministru Stefanoviću, što sam ja I učinio”, ispovedio se gledaocima Pinka Nemanja Pantić.

“Kad izađete u javnost sa takvim objašnjenjem samo potvrđujete naše sumnje da neko u ovoj državi prati svaki korak pojedinih novinara. Bez obzira na zvanična objašnjenja, nije teško pretpostaviti kako je minister Stefanović došao do saznanja o tome šta smo nameravali da preduzmemo. A zaista mi je žao što je u taj slučaj upleten jedan mladić čiji je otac stradao upravo zbog svog iskrenog odnosa prema novinarskoj profesiji”, kaže za “bez tajni” Vukašin Obradović.

Inače, u danu kad vlast pre bilo kakve istrage demantuje sumnje da su novinari neovlašćeno praćeni, a dokazi uništeni, u Specijalnom sudu svedok iz Državne bezbednosti, Ratko Ljubojević, govorio je o tome kako je nakon ubistva Slavka Ćuruvije spaljena knjiga izveštaja o praćenju pokojnog novinara.

Povezani tekstovi