Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Advokat Gajić: Izmestiti nadležnost tužilaštva u slučaju pedofilije u Jagodini

Advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da bi Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac trebalo devolucijom da promeni mesno nadležno tužilaštvo u predmetu pedofilije visokih državnih zvaničnika u Jagodini.
BetaApril 21, 2021
Advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da bi Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac trebalo devolucijom da promeni mesno nadležno tužilaštvo u predmetu pedofilije visokih državnih zvaničnika u Jagodini.
Gajić je agenciji Beta kazao da postoji opravdana sumnja u nepristrasnost tužilaštva u Jagodini, i da se u takvim slučajevima donosi rešenje o devoluciji, odnosno predmet se ustupa tužilaštvu u nekom drugom gradu.

“Takav slučaj smo imali u postupku protiv bivšeg okružnog tužioca Radeta Terzića, koga je umesto beogradskog gonilo tužilaštvo u Smederevu da bi se izbegla sumnja u nepristrasnost tužilaštva u Beogradu”, podsetio je advokat.

Govoreći o istrazi pedofilije u Jagodini, Gajić kaže da ne bi bilo sumnje u nepristrasnost jagodinskog tužilaštva da Dragan Marković Palma nema apsolutnu vlast u tom gradu i da na republičkom nivou ne pripada vladajućoj koaliciji.

“Marković u Jagodini ima status oberkneza i u tom gradu protiv njega ne može da se vodi nijedan postupak. Njemu su u Jagodini svi potčinjeni, od policije preko tužilaštva do suda”, rekao je Gajić.

Upitan da li smatra da u nekim drugim gradovima postoje samostalna tužilaštva, Gajić je kazao da je glavni problem u tome što je Zagorka Dolovac pod direktnom kontrolom predsednika države Aleksandra Vučića i da shodno tim direktivama utiče na rad tužilaštava u Srbiji.

“Stekao se utisak da je Dragan Marković Palma juče naredio jagodinskom tužilaštvu da otvori predmet zbog optužbi za pedofiliju, tako da nije za očekivati da će rad na tom predmetu biti nepristrasan i profesionalan”, naveo je Gajić.

On je rekao da bi jedino u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu mogla da se sprovede nepristrasna istraga o navodima o podvodjenju maloletnih devojaka u Jagodini.

Gajić je naveo da je Dragan Marković Palma već decenijama kontroverzan, ali da je uspevao da bude uz svaku vlast.

“To je, nažalost, najbolji primer naše političke ‘kulture’. Ako se bavite politikom sa pozicija vlasti, vi ste apsolutno iznad zakona i vama ne može niko ništa šta god radili”, kazao je advokat.

On je ocenio da je dobro što je u poslednje vreme u nekoliko slučajeva otvoreno pitanje položaja žena koje trpe seksualno i svako drugo nasilje u Srbiji.

“Mi smo, bez obzira na sve proklamacije, još uvek primitivno društvo kada je u pitanju pozicija žena. Cela Srbija je šokirana nakon svedočenja o pedofiliji u Jagodini u prisustvu državnih funkcionera, bez obzira što je pitanje da li će to biti dokazano na sudu”, istakao je Gajić.

Žene koji su žrtve i koje su oštećene, dodao je advokat, najčešće nisu spremne da o tome javno govore i da se upuštaju u krivični postupak.

„Zašto? Zato što nemaju poverenja u institucije. Kad bi gradjani imali poverenja u sud, tužilaštvo i policiju, ne bi bilo nikakvih problema da se takve stvari, ako su se dogodile, dokažu i sankcionišu. Redak je primer Marije Lukić iz Brusa, koja je smogla snage da istrpi mnoge pritiske i ucene kako bi uz pomoć dobrog advokata dokazala seksualna zlostavljanja od strane predsednika opštine”, zaključio je Gajić.