Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Advokati najavili protest protiv Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku

Advokat Milica Mitrović izjavila je danas da je "krajnje sporan" način kako se došlo do Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, navodeći da predstavnici advokata nisu imali adekvatno učešće.
BetaJun 29, 2021
Advokat Milica Mitrović izjavila je danas da je "krajnje sporan" način kako se došlo do Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, navodeći da predstavnici advokata nisu imali adekvatno učešće.

Mitrović je na konferenciji za novinare advokata koji protestuju protiv Zakona o parničnom postupku “Ni korak nazad!” u Medija centru rekla da je do “nacrta došlo lobiranjem vrlo uskih interesnih grupa”, i da on nije u interesu gradjana ni advokature.

Prema njenim rečima izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, protiv koga su advokati najavili protest za 1. jul, uvode novi sistem dostavljanja “koji pretvara advokaturu u dostavljačku službu”, a neprihvatljivo je i “uvodjenje E-suda kao platforme i jedinog načina za korespodenciju sa sudom”.

Advokat Jelena Pavlović je ocenila da je reč o “skandaloznom nactu” koji neće proći, jer bi to značilo “potpuno urušavanje pravnog poretka i onemogućilo gradjanima pravo na pristup sudu”.

“Treba ga u celosti odbaciti”, kazala je Pavlović i dodala Republika Srbija nema najveći broj izgubljenih sporova za razuman rok, nego zbog povrede prava – što čini 36 odsto izgubljenih sporova.

Advokat Stefan Karadžić je rekao da je “država kriva za neefikasnost” sudova, koji su zatrpani masovnim tužbama, navodeći da su medju njima tužbe ranjenika i vojnih rezervista iz ratova 90-tih godina prošlog veka, tužbe zbog poljoprivrednih subvencija, protiv PIO fonda, železnice, banaka, RHMZ – zbog neispaljenih protivgradnih raketa ili Nacionalne službe za zapošljavanje protiv koje se godišnje podnese i do 50.000 postupaka.

Karadžić je dodao da država svake godine plaća preko milijardu evra na kazne i penale po presudama po tužbi gradjana, kao i da prema podacima Fiskalnog saveta, u odnosu na broj tužbi na 100.000 stanovnika, Srbija ima šest puta veći broj tužbi svojih gradjana pred Sudom za ljudska prava u Strazburu od evropskog proseka.

“Ni advokati ni gradjani nisu krivi za ovoliki broj potpuno nepotrebnih postupaka. Treba da država udje u problem ko to generiše toliki broj postupaka”, rekao je Karadžić.