Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Advokatska komora: Tintor podneo neopozivu ostavku na funckiju predsednika

Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju predsedika komore i predložio Skupštini da zakaže prevremene izbore za sve članove organa i nosioce funkcija AК Beograda.
BetaJun 5, 2021
Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju predsedika komore i predložio Skupštini da zakaže prevremene izbore za sve članove organa i nosioce funkcija AК Beograda.

AKB u saopštenju piše da je Tintor kao obrazloženje ostavke naveo neslaganje sa odlukama većine članova Upravnog odbora AК Beograda da se obustavi plaćanje članskog doprinosa AК Srbije i da se pokrene postupak opoziva članova UO AК Srbije iz AК Beograda zbog načina glasanja o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Istakao je da smatra da se ovakvim odlukama potkopava sistem na kojem advokatura počiva i nije spreman da svojim imenom stoji iza posledica nestatutarnih odluka.

Naglasio je da članovi UO AК Srbije prema statutu imaju slobodan mandat i pravo da misle svojom glavom i glasaju na način koji je po njihovom mišljenju u najboljem interesu advokature, kao i da jedan broj članova UO AК Beograda projektuje svoje lične konflikte na odnose izmedju komora i koriste resurse AК Beograd da bi ucenjivali druge kolege koje su izabrane na funkcije i obračunali se se onima koji misle drugačije od njih, prenela je AKB.

Tintor je naveo da nije spreman da produbljuje konfrontaciju sa članovima UO AКB, već podnosi ostavku u nadi da će to pomoći da se odnosi u beogradskoj advokaturi stabilizuju, kako ponovo ne bi ušli u borbu jednih protiv drugih.

Dodao je da kod devet članova UO postoji očigledan nedostatak strategije i svesti o odgovornosti jer postupaju u uverenju da je samo potrebno reći ono što se advokatima dopada, a ako se napravi pogrešna procena i ne ostvari rezultat onda “nismo mi krivi”.

“Pregovori sa Ministarstvom su moja lična karta u protekle četiri godine i danas podnosim ostavku jer veliki broj kolega smatra da su pregovori ‘izdaja advokature’. Ja ne smatram da je to izdaja, a Sporazum sa Ministarstvom pravde smatram istorijskim, jer demonstrira snagu profesinalne asocijacije da u bileteralnim pregovorima sa državom ostvari konkretan uspeh”, naveo je Tintor u obrazlaženju ostavke.

Istakao je da ne prihvata da je pisanje “vajber grupa” odraz stava većine advokature, kao i da “račune polaže samo Skupštini koja ga je izabrala, kao u stara dobra vremena”.

Portal Nova.rs javio je danas da je na skupštini AKB pokrenut postupak opoziva pojedinih članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (AKS), medju kojima je i trenutni predsednik AKS Viktor Gostiljac.

Ostavku Tintora zatražio je ranije veliki broj pravnika, zbog toga što je policiji dostavio dosije advokata Vladimira Cvijana, za čiju smrt je javnost saznala tek nakon tri godine.

Skupština AKB usvojila je zaključak kojim traži potpuno povlačenje Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, kao i promenu cele radne grupe, ukoliko dodje do ponovnog pokretanja izmena.

Proteklih dana advokati su izrazili veliko nezadovoljstvo povodom pomenutog zakona, zbog čega su već dva velika protesta pravnika održana u Beogradu, piše Nova.rs.