Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Ambasador Djukić: Srbija vodi neprincipijelnu spoljnu politiku

Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Djukić, izjavio je danas da aktuelna vlast u Srbiji već godinama principijelno vodi neprincipijelnu spoljnu politiku.
BetaJun 22, 2021
Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Djukić, izjavio je danas da aktuelna vlast u Srbiji već godinama principijelno vodi neprincipijelnu spoljnu politiku.

Djukić je agenciji Beta kazao da je Srbija prihvatila prvi paket sankcija koji je Evropska unija (EU) uvela Belorusiji, a koji se odnosi na blokadu vazdušnog saobraćaja za beloruske avione i na zahtev da se bloger Roman Protašević i ostali politički zatvorenici puste na slobodu.

“Srbija je uvela sankcije Belorusiji, iako to nije zvanično objavila. Za tu odluku našeg Ministarstva spoljnih poslova smo saznali iz Brisela. U četvrtak će Savet Evrope usvojiti novi, veoma oštar paket ekonomskih sankcija prema Belorusiji, i videćemo da li će se i tim sankcijama Srbija priključiti”, rekao je ambasador.

Dodao je da je Srbioja prošle godine prihvarila Rezoluciju protiv Belorusije koju je usvojio Evropski parlament, ali da je teško predvideti da li će Srbija zbog svoje neprincipijelnosti prihvatiti sve odluke EU koje se tiču Belorusije.

“Srbija vodi neprincipijelnu spoljnu politiku, istovremenog sedenja na dve-tri stolice. Kad treba da dobijemo avione iz Belorusije, podržavamo Lukašenka, a kad treba da dobijemo novac iz raznih evropskih fondova podržavamo politiku EU… Kad je u pitanju Belorusija,  prihvatamo sankcije, a kada je u pitanju Rusija, Srbija ne uvodi sankcije iako smo po rečima predsednika Aleksandra Vučića na evropskom putu”, objasnio je Djukić.

Naveo je da Srbiji odavno nije prioritet Evropska unija.

“Srbija je na evropskom putu samo kad ima merkatilne interese u Briselu, kad treba da dobije bespovrtna sredstva iz predpristupnih fondova”, istakao je on.

Komentarišući to što je Srbija, samo nekoliko dana nakon što je dobila od Belorusije na poklon četri aviona MIG-29, toj zemlji uvela vazdušne sankcije, Djukić je kazao da je u pitanju licemerstvo.

“Naši odnosi s Belorusijom nisu transparentni. Mi ne znamo ništa o tim avionima, koliko su stari i koliko je plaćen njihov remont. Možda smo kroz remont pretplatili vrednost migova. Sigurno nije prošlo sve tako jeftino kao što se govori”, rekao je bivši ambasador u toj zemlji Srećko Djukić.