Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Ataše Ambasade SAD: Orkestrirano blaćenje radi ućutkivanja novinara u Srbiji mora da prestane

Ataše za štampu Ambasade SAD Džim Hagengruber izjavio je da u Srbiji mora da prestane orkestrirano blaćenje namenjeno ućutkivanju novinara i da oni koji ih napadaju moraju da budu izvedeni pred lice pravde
BetaApril 29, 2021
Ataše za štampu Ambasade SAD Džim Hagengruber izjavio je da u Srbiji mora da prestane orkestrirano blaćenje namenjeno ućutkivanju novinara i da oni koji ih napadaju moraju da budu izvedeni pred lice pravde

“Kako su već naglasile nezavisne grupacije poput Reportera bez granica i Fridom hausa, novinarima u Srbiji je potrebna bolja zaštita; orkestrirano blaćenje namenjeno ućutkivanju novinara mora da prestane, a uzbunjivače treba zaštititi”, naveo je Hagengruber u komentaru za “Dosije o medijima” Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u listu Danas.

U tekstu povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, i NUNS-ove Nagrade za istraživačko novinarstvo, Hagengruber je dodao da “pošast lažnih vesti i državna podrška tabloidima”, na šta ukazuje najnoviji izveštaj Reportera bez granica, “izaziva duboku zabrinutost i podriva izglede za dugoročni napredak i stabilnost Srbije”.

Podsetio je da je “glavni prioritet” Ambasade SAD u Beogradu da pomogne Srbiji da ostvari cilj koji je sama proklamovala – evropske integracije, navodeći da je “poboljšanje stanja u medijima ključno za te napore”.

“Narod Srbije zaslužuje tačne i nepristrasne informacije iz široke lepeze novih medijskih kuća. Za to je pak potrebno snažno, slobodno, nezavisno i bezbedno medijsko okruženje, što je neizostavan element uspešne demokratije”, naveo je Hagengruber.

Dodao je da je “ponosan na 16 godina kontinuirane podrške” koju Ambasada SAD pruža NUNS-ovoj Nagradi za istraživačko novinarstvo, koja se od prošle godine zove Nagrada za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”.

Naveo je i da su SAD naučile kolika je vrednost slobodne i nezavisne štampe prošavši kroz bolna iskustva.

Medju njima su, kako je naveo, vojni angažman u Vijetnamu, afera Votergejt koja je dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona 1974. godine, teško iskorenjiva rasna nejednakost, zagadjenje pijaće vode olovom, seksualno uznemiravanje žena i druga.

“To su samo neke od mnogih bolesti društva koja su razotkrivene zahvaljujući radu istraživačkih novinara. Bolesti ne mogu da budu lečene ako im ne bude pronadjen uzrok”, naveo je ataše za štampu Ambasade SAD.