Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Bilčik izrazio zabrinutost zbog napada na novinare KRIK-a

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je danas zabrinutost zbog kampanje u kojoj su meta novinari istraživačkog portala KRIK, ocenivši da su napadi na novinare opasni i da je važno zaštititi novinare i njihovu slobodu da govore.
BetaMart 17, 2021
Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je danas zabrinutost zbog kampanje u kojoj su meta novinari istraživačkog portala KRIK, ocenivši da su napadi na novinare opasni i da je važno zaštititi novinare i njihovu slobodu da govore.

“Važno je da novinari budu zapštićeni, da slobodni nezavisni mediji imaju podršku, a javni servis da ima snage da zastupa javni interes”, rekao je Bilčik na onlajn debarti “EU integracije – izmedju reči i dela”.

Dodao je da su napadi na novinare “opasni” jer mogu imati tragične posledice i da su reči “veliko oružje političara” i da moraju pažljivo da se koriste.

“Novinari nisu tu da udovolje političarima nego da pitaju teška pitanja i informišu javnost. Političari dodju i odu, ali novinarstvo je jedan od stubova liberalne demokratije”, izjavio je Bilčik.

To je važno, dodao je, jer je EU “klub liberalnih demokratija” i funkcionalna liberalna demokratija je preduslov članstva u EU.

Bilčik je izjavio da veruje da postoji iskrena posvećenost vlasti u Srbiji evropskim integracijama i dodao da je važno da Evropska unija ne postane “žrtva političe borbe”.

“Moje mišljenje je da su srpska vlada i parlament posvećeni evropskom putu, ali smo došli do tačke kada je važno znati i biti iskren da svaki veći napredak u procesu pristupnih pregovora zavisi od posvećenosti sprovodjenju reformi”, izjavio Bličik.

Bilčik je rekao da će nova vlada Srbije imati ograničen mandat i da je zbog toga važno znati koje reforme se mogu postići za to vreme pre nego što počne izborna kampanja početkom naredne godine.

“Pozivam sve da evropske integracije postanu stvar strateškog izbora koji neće biti korišćen za domaće političke igre”, rekao je Bilčik, dodajući da razume da je politka nekad teška, da se moraju praviti izbori ali da članstvo u EU ne sme da postane “žrtva političke borbe” koja je prirodna stvar u demokratiji.

Bilčik, čiji izveštaj o Srbiji treba da bude usvojen u Evropskom parlamenut naredne sedmice, izjavio je da EU ostaje posvećena evropskom putu Srbije i da je dobro što je nova vlada članstvo u EU odredila kao jedan od glavnih prioriteta.

“Srbija je napravila strateški izbor da posatne članica EU i odlučni koraci u tom smeru su u rukama Srbije”, rekao je Bilčik, dodajući da je važan ukupan put i ukupna strukturalna promena.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Medjak saglasio se da je potrebna društvena promena, ali da je problem što svi pokazatelji, kao što su izveštaji medjunarodnih organizacija o stanju demokratije, vladavine prava ili slobode medija, ukazuju na društvenu promenu na gore.

“Odvajamo se od primarnih evropskih vrednosti i ta tendencija se nastvalja. Ne vidim kako će moći sa ovakvim ubrzanim padom da se povuče ručna”, rekao je Medjak na debati koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Medjak je rekao da je za sedam godina Srbija po političkim kriterijumima na istom nivou kao 2015, da je za šest godina ostvaren napredak u šest poglavlja i da se po tome vidi da li je predjeno sa reči na dela.

Govoreći o narativu o EU u Srbiji, Medjak je rekao da EU uopšte nije tema na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Negativne stvari se apostrofiraju, dok se pozitivne zanemaruju ili se EU ne prikazuje kao zaslužna.

Predsednik upravnog odbora Centra za evropsku politiku Srdjan Majstorović izjavio je da se sa vrha vlasti šalju dvosmislene poruke o EU i da takav negativan narativ dobija “bumerang efekat” u javnom mnjenju u pravcu jačanja evroskepticizma, posebno medju mladima.

Što se tiče narativa u EU, Majstorović je rekao da ima dosta mitova i nerazumevanja.

“Priča da političari na Zapadu imaju bojazan od vlastitog javnog mnjenja da će im zameriti ako pričaju o proširenju na države Zapadnog Balkana se pokazala kao mit. Zato političari na Zapadu moraju da preuzmu odgovornost i da jasnije i kredibilnije promovišu ujedinjenje Zapadnog Balkana sa EU”, rekao je Majstorović.

On je ocenio da je ovakvo stanje u Srbiji na duži rok neodrživo.

“Kada imate ispade u parlamentu u kojima se napadaju pojedinci, organizacije civilnog društva, istraživački novinari poput KRIK-a i Crte, to šalje jako negativnu sliku stanja i poštovanja osnovnih principa na kojima bi trebalo da funkcionišu politički kriterijumi u Srbiji”, rekao je Majstorović, dodajući da nije optimista kada je u pitanju dalja dinamika pregovora tokom ove godine.