Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Borel: Svaki pokušaj revizije istorije i negiranja genocida mora da prestane

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da svaki pokušaj revizije istorije, negiranja genocida i ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca mora da prestane.
BetaJul 11, 2021
Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da svaki pokušaj revizije istorije, negiranja genocida i ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca mora da prestane.

U tekstu objavljenom na njegovom blogu, Borel je naveo da lideri iz celog regiona “moraju da odbace retoriku mržnje i podele i da rade na podršci pravdi, da promovišu dijalog i saradnju”.

“Najbolji način za postizanje pomirenja je izgradnja jačih i boljih društava u kojima prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. To je upravo ono što Evropska unija nudi Bosni i Hercegovini kroz evropski put, i to je razlog zašto promovišemo reforme, politički dijalog, ali najviše pomirenje”, naveo je Borel.

On je izjavio da je pomirenje “strateška orijentacija i svakodnevna aktivnost”.

“U Bosni i Hercegovini pomirenje postaje stvarnost kroz jačanje dijaloga i inicijativa u školama, na ulicama, u selima i gradovima. Pomirenje počinje sa mladim ljudima. Mladi će oblikovati razvoj zemlje, oni imaju pravo na inkluzivan obrazovni sistem i zaslužuju da žive u mirnoj i pravednoj zemlji”, napisao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Naveo je da da je “u srcu Evrope pre 26 godina ispisana najmračnija stranica evropske moderne istorije”.

“U julu 1995. godine, u brdima oko Srebrenice, namerno je ubijeno preko 8.000 ljudi, uglavnom dečaka i muškaraca. Ovog vikenda na groblju u Memorijalnom centru Srebrenica sahranjeno je još 19 žrtava. Moramo učiti iz onoga što se dogodilo, potrebno je pomirenje da bismo krenuli napred”, dodao je Borel.

On je kazao da srebrenička ubistva predstavljaju genocid, i dodao da su to potvrdili i Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Medjunarodni sud pravde.

“Medjutim, u Bosni i Hercegovini i regionu još postoji tendencija negiranja genocida u Srebrenici. Naša je dužnost da se sećamo Srebrenice i žrtava, da odajemo počast sahranjenima i svima koji se još vode kao nestali, kao i da učimo iz onoga što se dogodilo i da činimo sve što je moguće da sprečimo da se to ponovi”, naveo je Borel.

On je napisao da je prošlog novembra putovao u Sarajevo povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da je tada posetio Muzej ratnog detinjstva.

“Odavanje počasti žrtvama rata podseća nas koliko je važno priznati istorijske činjenice prošlosti kako bismo izgradili budućnost. Komemoracija je razumevanje, lečenje i kretanje napred”, dodao je.

Borel je naveo i da BiH može da napreduje na evropskom putu i dodao da 80 odsto njenih gradjana to podržava jer razume snagu Evropske unije i evropske ideje.

“Pristupanje EU je proces koji zahteva odgovornost, vodjstvo i viziju, kao i zajedničke napore čitavog društva. Dok se seća Srebrenice, Evropska unija ponavlja čvrstu posvećenost podršci BiH u prevazilaženju nasledja prošlosti, suočavanju sa činjenicama i usmeravanju društava ka boljoj budućnosti. Istorija BiH je deo zajedničke evropske istorije, a budućnost zemlje i celog Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji”, napisao je Borel.