Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Borović: Kada političari i njihovi sinovi počnu da “mafijaju”, onda je u problemu cela država

Advokat Borivoje Borović izjavio je danas da je država s velikim zakašnjenjem uhapsila navijačko-kriminalnu grupu Veljka Belivuka i da zbog toga ovo hapšenje može da proizvede neprijatne posledice za nosioce izvršne vlasti.
BetaFebruar 5, 2021
Advokat Borivoje Borović izjavio je danas da je država s velikim zakašnjenjem uhapsila navijačko-kriminalnu grupu Veljka Belivuka i da zbog toga ovo hapšenje može da proizvede neprijatne posledice za nosioce izvršne vlasti.

Borović je agenciji Beta kazao da nijedna vlast ne sme da ima kontakte s kriminalnim grupama, jer “kada političari i njihovi sinovi počnu da mafijaju, onda je u problemu cela država”.

“Organizovane kriminalne grupe ne mogu da budu osnovane i da se razvijajau ako nemaju veze u policiji i ako nisu u sprezi s političarima na vlasti”, rekao je on.

Borović tvrdi da je hapšenje grupe Veljka Belivuka direktno povezano s prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Pokazalo se da je ta grupa u jednom trenutku postala opasna po političku vlast. Javnost mora da sazna ko je i zbog čega naredio prisluškivanje predsednika”, istakao je advokat.

Vučić bi trebalo da objasni, dodao je advokat, kako su i u kom svojstvu članovi ove kriminalne grupe prisustvovali njegovoj inauguraciji 2017. godine.

Dodao je da je veoma je opasno kada se kriminalne grupe pojavljuju kao donatori političkih stranaka ili kao prijatelji političara.

“Kada dodje vreme da kriminalne grupe naplate svoju podršku političarima, onda mogu da im dodju glave. Bivši premijer Zoran Djindjić je preko pojedinih članova vlade imao kontakte sa kriminalnom grupom koja mu je došla glave”, kazao je advokat.

Mnogi političari ne razumeju, naveo je Borović, da s kriminalcima moraju da budu na “jasnoj javnoj distanci”.

“Grupa koja je juče uhapšena je odavno identifikovana kao navijačko-kriminalna skupina koja je ‘jača od države’. Država je sa velikim zakašnjenjem reagovala i sada ovo hapšenje može da proizvede neprijatne posledice za nosioce izvršne vlasti”, ocenio je Borović.

Podsetio je da su pojedini članovi te grupe u ranijem periodu bili osumnjičeni za teška krivična dela, ali da nisu osudjeni.

“Oni su bili oslobodjeni krivice čak i za ubistvo, i imali su podršku visokopozicioniranih ljudi u policiji koji su činili razne usluge toj kriminalnoj grupi. Sve dok sa čela policije nije pala Dijana Hrkalović, policija je bila svrstana na jednoj strani u obračunu dve kriminalne grupe koje potiču iz Crne Gore”, kazao je Borović.

On je rekao da će se na sudjenju pokazati da li su i koliko dugo MUP i BIA pratili kriminalnu grupu Veljka Belivuka.

Borović je kazao i da republički javni tužioc Zagorka Dolovac mora da saopšti da li postoji sprega izmedju kriminalnih grupa i predstavnika izvršne vlasti.