Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Bramerc: Mladić spada medju najozloglašenije zločince u modernoj istoriji

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc (Serge Brammertz) je rekao da je posle današnje pravosnažne osudjujuće presude generalu Ratku Mladiću "vreme da se prihvati istina".
BetaJun 8, 2021
Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc (Serge Brammertz) je rekao da je posle današnje pravosnažne osudjujuće presude generalu Ratku Mladiću "vreme da se prihvati istina".

“Mladić spada u najozloglašenije ratne zločince u modernoj istoriji. On je namerno upotrebio svoju vojnu komandu da napada, ubija, muči, siluje i progoni nevine civile iz nijednog drugog razloga do njihove nacionalnosti i vere”, ocenio je Bramerc u pisanoj izjavi objavljenoj na internet stranici suda.

Glavni tužilac je podvukao da je Mladić “podjario etničku mržnju i lagao one koje je tvrdio da brani kako bi opravdao svoje zločine”.

“Pošto mu je data moć da odlučuje o životu i smrti hiljada nedužnih muškaraca i dečaka u Srebrenici, on je naredio njihovu potpunu eliminaciju i počinio je genocid”, naglasio je Bramerc.

Mladića bi, po glavnom tužiocu, stoga “trebalo da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i u celom svetu”.

“Njegovo ime bi trebalo uvrsiti na spisak najpokvarenijih i najvarvarskijih ličnosti u istoriji”, izjavio je Bramerc.

On je naglasio da “ovo nije presuda protiv srpskog naroda, kojim su Mladić i njegove pristalice decenijama manipulisali”.

“Mladićeva krivica je njegova i samo njegova”, istakao je Bramerc.

Današnja presuda, po glavnom tužiocu, trebalo bi da sve podseti i da se pravda u mnogim slučajevima tek mora dostići.

“Širom bivše Jugoslavije, predstoji da se sprovede istraga i da se procesuiraju hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Nacionalni tužioci i sudije sada imaju odgovornost da nastave taj rad”, izjavio je Bramerc, obećavajući im podršku.

On je poručio da “zajedno možemo obezbediti da sve žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji mogu da vide one koji su im učinili zlo kako odgovoaraju za svoje zločine”.

Bramerc je posebno zahvalio žrtvama i svedocima koji su dali iskaze pred haškim sudom.

Medjunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

Odbijajući devet osnova žalbe odbrane, sud je, većinom glasova, Mladića (78) pravosnažno proglasio krivim kao glavnog aktera četiri udružena zločinačka poduhvata – genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.