Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Brnabić na sastanku s Konventom o EU najavila SOS broj za prijavu pretnji novinarima, reforme

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas rekla da sa radnom grupom za zaštitu i bezbednost novinara radi na otvaranju SOS linije za prijavljivanje pretnji, a da će sa ombudsmanom koji je član radne grupe napraviti jedinstvenu listu napada na medije.
BetaFebruar 22, 2021
Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas rekla da sa radnom grupom za zaštitu i bezbednost novinara radi na otvaranju SOS linije za prijavljivanje pretnji, a da će sa ombudsmanom koji je član radne grupe napraviti jedinstvenu listu napada na medije.

“Ja sam kao predsednica Vlade rekla da ću se jednom mesečno sastajati sa radnom grupom za zaštitu i bezbednost novinara kako bih videla kako napredju, šta dodatno treba da uradimo i kakva je podrška potrebna da bi svi novinari i svi mediji u republici srbiji osećali da je ovo bezbedno okruženje u kom oni mogu da rade”, rekla je Brnabić na onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU i dodala je da je sledeći sastanak 26. februara.

Ona je dodala da je u prvih sto dana zadovoljna radom vlade u oblasti medija.

Pored medijske strategije tema dijaloga bili su pravosudje, ustavne promene i borba protiv korupcije.

“Od 2017 pa cele 2018. godine smo prvi put imali pravu javnu raspravu oko izmena Ustava. Ako se sećate mi smo ranije menjali Ustav, a nismo imali ne javnu raspravu, nego nijedan sastanak oko izmena. Sada se to promenilo”, rekla je premijerka.

Potrebno je, rekla je ona, postići društveni konsenzus kako izmene ne bi kasnile, ali da će uvek neko biti “nezadovoljan” te da nije za svako kašnjenje kriva samo Vlada iako je na Vladi “kao izvršnom organu vlasti najveća odgovornost”.

Dodala je da su do sada ustavni amandmani i izmene dva puta poslate na konsultacije Venecijanskoj komisiji.

Brnabić je rekla i da se radi na efikasnosti sudstva te da pravodudje mora da bude nezavisno i da samo sebe mora da ograničava, bez spoljnih uticaja.

“Postoji mnogo stvari koje moramo da uradimo u oblasti pravosudja da bismo imali i efikasnije sudstvo kojim su zadovoljniji i naši gradjani i naša privreda, ali i veću pravnu sigurnost u Srbiji”, rekla je ona.

Istakla je da Vlada nastavlja borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Neophodno je, rekla je Brnabić, izgraditi poverenje izmedju Vlade i organizacija civilnog društva, “ne samo da bismo išli brže prema Evropskoj uniji nego i da bismo kao društvo sveukupno brže i bolje napredovali”.

“Ako želimo jednu evropsku Srbiju i Srbiju dijaloga, vladavine prava, razumevanja, medjusobne saradnje, u redu je da se kritikujemo, mislim da je to na mestu, posebno da organizacije civilnog društva kritikuju Vladu, ali se ne slažem sa vama da je jedini cilj da kritikujete”, rekla je ona dodajući da je cilj i ukazivanje na dobre stvari kada one to jesu.

“Ako se dobre stvari uporno prećutkuju onda nemate dijalog koji vodi ka nekom evropskom društvu”, rekla je Brnabić i dodala da te organizacije u njoj uvek imaju sagovornika.