Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Čemu žurba: RTS i RTV već mesec dana funkcionišu bez upravnih odbora iako je prošlo osam meseci od raspisivanja konkursa za izbor novih članova

Radio-televiziji Vojvodine, recimo, uskoro predstoji raspisivanje konkursa za tri najvažnije pozicije u toj kući, za šta je nadležan upravo Upravni odbor, ali u kojem je većini članova još prošlog meseca istekao mandat, a novi još nisu imenovani. Bivši predsednik UO RTV-a je ipak optimista da će na sednici Saveta REM-a, zakazanoj za 14. maj, novi članovi upravnih odbora RTV-a i RTS-a konačno biti imenovani i da neće nastati smetnje u daljem funkcionisanju javnih servisa.
Cenzolovka / Ivana PredićMaj 11, 2021
Radio-televiziji Vojvodine, recimo, uskoro predstoji raspisivanje konkursa za tri najvažnije pozicije u toj kući, za šta je nadležan upravo Upravni odbor, ali u kojem je većini članova još prošlog meseca istekao mandat, a novi još nisu imenovani. Bivši predsednik UO RTV-a je ipak optimista da će na sednici Saveta REM-a, zakazanoj za 14. maj, novi članovi upravnih odbora RTV-a i RTS-a konačno biti imenovani i da neće nastati smetnje u daljem funkcionisanju javnih servisa.

Dok se čeka nova sednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na kojoj se će po treći put odlučivati o izboru po šest novih članova upravnih odbora javnih servis (članovima izabranim 2016. mandat je istekao u aprilu), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) u zajedničkom saopštenju ističu da se odlaganjem izbora narušava integritet i funkcionisanje RTS-a i RTV-a.

Od raspisivanja konkursa prošlo je skoro osam meseci, a REM još nije imenovao nove članove upravnih odbora. U ranijoj izjavi za Cenzolovku, Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, rekla je da će prolongiranje izbora članova upravnih odbora napraviti problem javnim servisima.

U Strukovnom sindikatu RTS-a kažu za Cenzolovku da je ovo prvi put od kada postoje upravni odbori da članovi kojima je istekao mandat nisu zamenjeni na vreme. Osim toga, RTS trenutno nema ni Programski savet, jer je članovima takođe – istekao mandat.

U tom sindikatu napominju da je stvoren presedan koji jasno stavlja do znanja da upravni odbor, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan.

„Ako javni medijski servisi mogu mesec dana da funkcionišu bez upravnog odbora, onda mogu i tri meseca, pa i godinu dana, što na kraju dovodi do toga da je izbor budućih članova upravnog odbora potpuno obesmišljen“, smatraju u Strukovnom sindikatu RTS-a i dodaju da je REM imao i više nego dovoljno vremena da izabere članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a i da ne dozvoli da do ove situacije dođe.

Slično misle i njihove kolege iz sindikata drugog javnog servisa. Darko Šper, poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u RTV-u, smatra da nepostojanje upravnog odbora dovodi u opasnost funkcionisanje programa jer sve strateške odluke donosi upravo to telo.

Radić: Očekivao sam da odluka o novim članovima bude doneta na vreme

RTV-u u narednom period predstoje tri važna konkursa – za izbor generalnog direktora, direktora programa, te glavnog i odgovornog urednika Prvog programa. Konkurs za generalnog direktora, čiji mandat traje pet godina, raspisan je 25. maja 2016. godine, a rešenje o izboru doneto je 6. jula te godine. Godinu dana kasnije objavljen je i konkurs za direktora programa, kojem mandat traje četiri godine, a u julu 2017. godine izabran je direktor programa. Konkurs za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa, čiji mandat traje četiri godine, raspisan je u junu 2017. godine, a imenovan je 25. jula te godine. To znači da bi ovog maja i juna trebalo raspisati sve te konkurse, a ukoliko upravni odbor ne bude konstituisan, to neće biti moguće. Olakšavajuća okolnost je to što u Statutu RTV-a nije predviđeno u kom roku konkurs treba da bude raspisan, zbog čega Jova Radić, doskorašnji predsednik Upravnog odbora RTV-a, kojem je u aprilu istekao mandat, smatra da kašnjenja neće biti i „da ima vremena da se sve postigne“.

U izjavi za Cenzolovku Radić kaže da je očekivao da će odluka o novim članovima Upravnog odbora biti doneta na vreme, pre isteka njegovog mandata i mandata njegovih kolega, ali da očekuje da će novi članovi biti imenovani na sednici Saveta REM-a, zakazanoj za 14. maj.

Radić, koji se i sam ponovo kandidovao, objašnjava da je Upravni odbor RTV-a neposredno pre isteka mandata za šest članova, održao sednicu na kojoj su donete odluke koje su bitne za funkcionisanje RTV-a, kao što su izmene u planu javnih nabavki, planu poslovanja i finansijskom planu.

Dodaje da bi ipak, ukoliko dođe do novog prolongiranja izbora članova UO, Radio-televizija Vojvodine mogla da „izdrži“ vremensko pomeranje.

„Trenutno ne postoje urgentne stvari o kojima treba da se odlučuje. Kuća je finansijski stabilna, ima svoj plan proizvodnje i emitovanja programa, tu nema nikakvih problema. Njih bi bilo ako bi postojala potreba za nekom hitnom nabavkom ili promenom u planu javnih nabavki – to bi moralo da čeka odluku UO“, objašnjava Radić.

Kako će ova pat pozicija uticati na RTS i da li postoje važne odluke na čekanju, a koje treba da aminuje Upravni odbor, nismo saznali, jer Vladimir Vuletić, dosadašnji predsednik Upravnog odbora RTS-a, kojem je mandat istekao, nije odgovorio na pitanja koja smo mu uputili.

Kako prekršiti pravilnik i zakon?

Na prethodne dve aprilske sednice Saveta REM-a članovi upravnih odbora javnih servisa nisu izabrani jer nije postojao kvorum za odlučivanje. Kako je Cenzolovka pisala, Savet REM-a je – zbog ostavke i smrtnog slučaja – ostao sa sedam umesto sa devet članova i oba puta su dva člana bila sprečena da prisustvuju sednicama zbog bolesti, tako da je na ovim sednicama bilo prisutno samo pet članova, dok je za odlučivanje o novim članovima UO javnih servisa potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja.

Savet REM-a je dužan da nakon sprovedenog konkursa za izbor članova upravnih odbora javnih servisa, 15 dana posle objavljivanja liste kandidata dvotrećinskom većinom izabere članove upravnog odbora. O kandidatima se može glasati ukupno pet puta.

Konkurs je raspisan u septembru prošle godine, a lista kandidata je utvrđena 20. novembra. Dakle, Savet REM-a je već 6. decembra trebalo da odlučuje o kandidatima. Šta se čekalo i zašto je na dnevni red sednica Saveta ova vrlo važna tačka dnevnog reda stigla tek 15. aprila 2021. godine, za Cenzolovku je ranije objasnila Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, ističući „da je namera Saveta REM-a bila da u zakonskom roku izabere nove članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, ali da to zbog bolesti članova Saveta nije bilo moguće“. Kako je navela, bilo je i mnogo nagomilanog posla, ponovo zbog kovida 19.

Članovi Saveta REM-a treba da među 62 kandidata izaberu 12, šest za RTS i isto toliko za RTV. U trci za nove članove organa upravljanja u vojvođanskom javnom servisu je 16 kandidata, dok se na konkurs za članove UO RTS-a prijavilo njih 48.

Broj je smanjen za tri nakon što je Šćepan Praščević izabran za člana u decembru prošle godine, na upražnjeno mesto u odboru, dr Maja Radonić je povukla kandidaturu odmah nakon objavljivanja liste kandidata, dok je bivši predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić, kako je Cenzolovka izvestila, u finišu trke takođe odustao od kandidature.