Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Centar IDEAS osudio kampanju protiv novinarke N1

Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) osudio je "opasnu kampanju" koja se na društvenim mrežama vodi protiv novinarke Televizije N1, Nataše Kovačev.
BetaJanuar 7, 2021
Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) osudio je "opasnu kampanju" koja se na društvenim mrežama vodi protiv novinarke Televizije N1, Nataše Kovačev.

Na društvenim mrežama pojavila se vest da je novinarka N1 televizije Nataša Kovačev kojoj nije dozvoljeno da uđe u portu crkve u Srbobranu na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, navodno pozvala na useljavanje migranata u sve prazne kuće u Srbiji.

Kako je prenela N1 televizija, novinarka nikada takvu izjavu nije dala i radi se o lažnoj vesti.

Za taj navod ne postoji dokaz, niti su ga pružili profili koji šire ovu sliku, iako ih je više korisnika pozvalo da navedu izvor, naveo je portal FakeNews Tragač.

Centar za istraživanje i razvoj društva u saopštenju apeluje na nadležne institucije da “hitno pronadju i sankcionišu direktne i indirektne počinioce napada na novinarku Natašu Kovačev, kako bi se zaustavila atmosfera u kojoj je ugrožena i njena lična bezbednost”.

“Novinarka Nataša Kovačev je samo jedna u nizu žrtava antimigratskog i antiizbegličkog narativa koji u Srbiji poprima sve veće razmere i koji je usmeren na izbeglice, migrante i tražioce azila, ali i na novinare i novinarke koji izveštavaju na odgovoran i profesionalan način, poštujući etičke standarde profesije”, navedeno je u saopštenju tog centra.

Lažne vesti o “masovnom naseljavanju migranata” koje su bez dokaza ili neke izjave zvaničnika, doprinele su porastu ksenofobije, upozorio je Centar.

Navedeno je da je ukupno 185 osoba steklo pravo na azil u Srbiji, a gotovo 40 odsto njih je napustilo Srbiju, tako da ih je u Srbiji “već duže vreme tek nešto više od 100 osoba”.