Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Danas izricanje presude za paljenje kuće novinara Jovanovića

Izricanje prvostepene presude optuženima za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, pre više od dve godine, zakazano je za danas u Palati pravde.
BetaFebruar 23, 2021
Izricanje prvostepene presude optuženima za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, pre više od dve godine, zakazano je za danas u Palati pravde.

Tužilaštvo je tražilo da se prvooptuženi, u to vreme predsednik opštine Grocka kao funkcioner Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović osudi na maksimalnih osam godina.

Takodje je navelo da je krivično delo učinio sa direktnim umišljajem, odbrana neiskrena i da tokom sudjenja nije pokazao ni malo osetljivosti prema Jovanoviću.

Jovanović je, u završnici sudjenja, rekao da je Simonović želeo da ga ubije i uništi sve materijale na osnovu kojih je pisao o njegovim malverzacijama.

Simonović je tvrdio da je nevin i zatražio od sudije da ga oslobodi ili mu izrekne maksimalnu kaznu bez olakšavajućih okolnosti jer mu  “takve ne trebaju”.

Takodje je nastojao da ospori da je Jovanović novinar.

Presudu će izreći sudija Slavko Žugić, tužilac je Predrag Milovanović.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu zatvora od  pet godina  za Vladimira Mihailovića,  u to vreme policajca, i šest za Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu više od godinu dana. Kako su medij pisali, bio je ranije u zatvoru zbog prodaje marihuane.

Advokati odbrane predložili su oslobadjajuće presude. Više puta su doveli do odlaganja sudjenja koje je počelo u aprilu 2019.

U optužnici je navedeno da je Simonović zatražio od Mihailovića da nadje nekog ko će zaplašiti Simonovića, zbog njegovih tekstova,  i za to obećao 1.500 evra, koji se zbog toga obratio Igoru Novakoviću.

Novaković se, kako je dalje navedeno, obratio Marinkoviću, koji mu je dugovao 350 evra i obećao mu nagradu, pa je ovaj pristao i ubacio koktel molotov u garažu, na automobil Jovanovića, posle čega je vatra zahvatila  kuću.

Protiv Novakovića je u januaru ove godine postupak razdvojen.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački sklopila je sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom da je Marinkovića dovezla do kuće Jovanovića, pa je osudjena na šest meseci kućnog pritvora i da plati 50 000 dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je pozvao novinare da u što većem broju dodju na izricanje presude u 9.00 u Drugom osnovnom sudu i time pruže podršku Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin.

“UNS smatra da presuda treba da pošalje nedvosmislenu poruku da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni i da će država posebno zaštititi lokalne novinare i medije koji su izloženi većim pritiscima prilikom istraživanja malverzacija javnih funkcionera”, navodeno je u saopštenju.