Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Dejan Žujović: U Srbiji je od kovida-19 preminulo najmanje 20.000 ljudi

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je da je u Srbiji u proteklih godinu i po dana od posledica kovida-19 preminulo najmanje 20.000 ljudi.
BetaJul 22, 2021
Pulmolog Dejan Žujović izjavio je da je u Srbiji u proteklih godinu i po dana od posledica kovida-19 preminulo najmanje 20.000 ljudi.

Žujović je u intervjuu za nedeljnik Novi magazin kazao da je ova pandemija, po izgubljenim životima, Srbiju koštala grada veličine Vršca.

“Nisam optimista. Mi smo izgubili bitku kada je u pitanju vakcinacija. Zbog neadekvatnog delovanja u odredjenim trenucima, pustili smo da se pandemija razvija svojim putem. Propustili smo šansu zbog svog neobrazovanja, bahatosti, nemarnosti i gledanja samo svojih interesa”, istakao je pulmolog.

Žujović je rekao da je vakcinacija u Srbiji podbacila zbog “divljanja” antivaksera kao i zbog toga što je proces vakcinacije bio deo političkog marketinga predsednika Aleksandra Vučića.

Na pitanje šta je bilo pogrešno u kampanji za vakcinaciju stanovništva, pulmolog je kazao da je sam proces vakcinacije krenuo kao politička kampanja.

“Svaki dan smo slušali izjave političara u stilu: ‘Mi smo nabavili’, ‘Ja sam nabavio’, ‘Predsednik je nabavio’, ‘Premijerka je dočekala avion’… Proces vakcinacije je državni i opštenarodni proces, a ne politička kampanja. Ali, pošto su predsednik i premijerka stalno u kampanji, oni su odlučili da sa svojom kampanjom nastave i kroz proces vakcinacije, što se veoma loše odrazilo. Njihovi mediji su čak prozivali ljude koji su primili ‘Vučićevu vakcinu’, a ne pripadaju SNS kamarili”, podsetio je Žujović.

Upitan da li je bilo u redu da šef države na vakcinaciju ide helikopterom, doktor je kazao da bi možda bi bilo u redu “da je ovo Bocvana”.

“To je bio jedan vid besomučnog političkog marketinga koji mnogo košta gradjane Srbije. Vučić se vakcinisao tek 6. aprila, a prethodno je imao 15 lažnih najava svog vakcinisanja. Jedan dobar deo stanovništva je pomislio ‘ako predsednik neće da se vakciniše, nećemo ni mi'”, rekao je doktor za Novi magazin.

Po njegovim rečima, Vučić je trebalo da ode u svoj dom zdravlja i da stane u red za vakcinaciju, “kao i svi normalni gradjani, a ne da u helikopteru izigrava nekakvo mitsko biće”.

Na pitanje da li gradjani posle svega što se proteklih meseci čulo od predstavnika najviše vlasti i Kriznog štaba, mogu da budu sigurni u njihove procene i odluke tokom borbe protiv pandemije, Žujović je kazao da narod ne sme da se oslanja na ljude koje nije delegiralo stručno telo, nego lično Aleksandar Vučić.

“Vučić je u Krizni štab delegirao podobne i poslušne osobe. Ako je lud, narod neka veruje takvim osobama”, rekao je pulmolog Žujović.

Sa manje od 40 odsto vakcinisanog stanovništva, piše Novi magazin, Srbija se nalazi na 36. mestu u svetu i četvrti talas pandemije dočekuje s više od polovine stanovništva nezaštićenog od napada virusa, iako na zalihama ima oko dva miliona doza vakcina.