Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Đilas pitao Gašića da li je tačno da je “Knez petrol” sponzor BIA, tvrdi da BIA i MUP prate lidere opozicije

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas upitao je danas direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića da li je tačno da je od dolaska na čelo te agencije uveo kategoriju "sponzora agencije".
BetaOktobar 31, 2019
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas upitao je danas direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića da li je tačno da je od dolaska na čelo te agencije uveo kategoriju "sponzora agencije".

Đilas je upitao da li je tačno da je titulu “generalnog sponzora BIA” dobio vlasnik firme “Knez petrol” Srđan Knežević, koji je pre dve godine, kako je rekao, pravosnažno osudjen na zatvorsku kaznu zbog šverca nafte.

“Šta znači sponzorstvo BIA-e? Da li će operativci BIA-e kada budu pratili i špijunirali ljude nositi na odelima reklamu za ‘Knez petrol'”, upitao je Đilas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Đilas je upitao Gašića da li je tačno da je od stupanja na dužnost direktora BIA primio u radni odnos više stotina novih radnika, uglavnom, kako je rekao Djilas, članova i aktivista Srpske napredne stranke (SNS) čime je Srbija, ocenio je, postala jedina evropska zemlja u kojoj se ne poštuje princip nestranačkog zapošljavanja u službama bezbednosti.

Upitao je i da li je tačan podatak da je većina novoprimljenih radnika završila privatne fakultete, najčešće u, kako je Đilas naveo, kratkom vremenskom periodu, čime su obesmislili princip legitimiteta i instituciju operativne provere kao zakonske pretpostavke za rad u takvim službama.

“Da li je tačno da je presudnu ulogu u Vašem imenovanju na ovo direktorsko mesto imao kontraverzni trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji je ubrzo po Vašem dolasku na Banjicu ‘skinut sa svih mera’ i koji je sada čest gost  Vašem kabinetu, gde bez problema dobija potrebne dozvole za sve svoje problematične poslove”, upitao je Djilas Gašića.

Upitao je i da li je zet Slobodana Tešića “ekspresno primljen” u radni odnos u BIA.

Đilas je pitao Gašića da li se na kolegijumima direktora BIA lideri opozicije u Srbiji otvoreno nazivaju “ološem, izdajnicima i lopovima” i da se od nižih rukovodilaca zahteva, kako je istakao, svakodnevno angažovanje u pravcu praćenja opozicione aktivnosti.

Lider SSP je naveo da je na stranačkom nivou SNS-a napravljena preraspodela posla u praćenju celokupne opozicione aktivnosti u Srbiji, gde je BIA dobila u obavezu nadzor nad, kako je rekao Djilas, delom opozicionih lidera. Prema njegovim rečima, drugi deo takvog nadzora dodeljen je strukturama MUP-a, a potom se tako dobijeni podaci svakodnevno dostavljaju, kako je rekao, stranačkim strukturama, pa dalje tabloidima “zaduženim za blaćenje opozicije”.

Đilas je najavio je da će se ta stranka naredne nedelje baviti tvrdnjama državnih funkcionera u vezi sa ubistvom lidera Građanske inicijativa SDP Olivera Ivanovića, kao i saradnjom srpske agencije sa službama bezbednosti pojedinih arapskih zemalja.

Predsednik Stranke slobode i pravde rekao je danas da je snimak paljenja knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na njegovoj promociji, film koji je montiran u, kako je kazao, kuhinji bivšeg šefa Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića Vladimira Bebe Popovića i da je dat crnogorskom portalu “Borba”.

Đilas je na konferenciji za novinare upitao koja strana služba pravi film na ćirilici i ekavici i dodao da je taj snimak paljenja knjiga koji su prikazali mediji u Srbiji direktno naručen od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su sproveli direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

“U ovom filmu se koriste bezbednosne kamere MUP-a”, kazao je Đilas i dodao da bi onda u slučaju da je neka strana služba upala u bezbednosni sistem da bi onda Stefanović i Gašić trebalo da podnesu ostavke u tom slučaju.