Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Dogovor o većoj medijskoj zastupljenosti opozicije možda tek krajem jula

Predlozi medija o većoj zastupljenosti opozicije trebalo bi da budu razmotreni na završnom sastanku verovatno u poslednjoj nedelji jula, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tek tada će se znati da li će biti promena programske šeme od septembra, piše list Danas.
BetaJul 17, 2021
Predlozi medija o većoj zastupljenosti opozicije trebalo bi da budu razmotreni na završnom sastanku verovatno u poslednjoj nedelji jula, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tek tada će se znati da li će biti promena programske šeme od septembra, piše list Danas.

Nakon poslednje runde dijaloga političkih i medijskih aktera koji se odvija bez posredovanja Evropskog parlamenta još uvek nema dogovora o većoj zastupljenosti opozicije u medijima, niti konačnog predloga kako će izgledati informativne emisije od 1. septembra, navodi list.

RTS, RTV, TV B92, TV Prva, TV Hepi, Politika i Večernje novosti, sa čijim predstavnicima je do sada obavljen razgovor, prihvatili su sugestiju članova Radne grupe za medjustranački dijalog da dostave svoje predloge o većoj medijskoj zastupljenosti opozicije.

Na poslednji sastanak bili su pozvani i predstavnici TV Pink, koji se nisu pojavili, uz obrazloženje da nisu dobili poziv.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović je za Danas rekao da su javni servisi RTS i RTV dostavili svoje predloge kako bi trebalo da izgledaju njihovi informativni programi od 1. septembra, ali da ta politička opcija i pokret “Dosta je bilo” nisu bili zadovoljni predloženim, zbog čega su tražili dopunu tog plana.

“Nadam se da ćemo u toj poslednjoj nedelji jula moći da definišemo i druga pitanja koja nisu definisana, a to je pritisak na birače, funkcionerska kampanja, sredjivanje jedinstvenog biračkog spiska, kontrola izbornih rezultata, sastav RIK-a i sve drugo o čemu je bilo reči. Za to odgovor vlasti još nemamo”, kazao je Obradović.

Sagovornici Danasa tvrde da su predstavnici RTS-a obećali tokom razgovora da će u svoje postojeće emisije, kao što su Upitnik, Oko magazin, Oko ekonomija, “Četvrtkom u 9” i “Šta radite bre”, uključiti debate i u njih pozivati opoziciju.

Takodje dodaju i da su tražili da opozicija bude zastupljena i u Dnevniku 1, 2 i 3, kao i da se uvedu nove emisije, “posebno one za samostalno gostovanje opozicije”.

RTV je s druge strane ponudio da opozicija bude zastupljena u tri postojeće emisije, Politbiro, Stranačka hronika i Pravi ugao.

“Iz RTV su obećali da će uvesti još jednu političku emisiju debatnog tipa, koja bi trebalo da krene od septembra. Vratili smo im sve te predloge na doradu, kako bi precizirali formate emisija, termine, dinamiku, da se ne bi sve svelo na njihova obećanja o specijalnim emisijama po potrebi”, kazali su članovi Radne grupe iz redova opozicije.

Dodaju i da je glavni urednik TV Hepi Milomir Marić obećao da će uskoro dostaviti svoje predloge za poboljšanje informativnog programa.

Na pitanje kako je tekao razgovor sa predstavnicima Politike i Večernjih novosti, sagovornici navode da su oni sami priznali da je u dosadašnjem radu bilo manjkavosti i da bi se tu nešto moglo popraviti, ali da se o nekoj većoj zastupljenosti opozicije ne može govoriti dok ne stignu konačni predlozi.

Upitani kako se dogodilo da u ime štampanih medija prisustvuju samo predstavnici Politike i Novosti, oni odgovaraju da je vlast pozivala medije na razgovor, a da je opozicija tražila razgovor sa najtiražnijim novinama.