Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Dolovac položila zakletvu za treći mandat Republičkog javnog tužioca:

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, položila je danas zakletvu pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije.
BetaJul 29, 2021
Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, položila je danas zakletvu pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije.

“Zaklinjem se svojom čašću da ću javno-tužilačku funkciju vršiti predano, savesno i nepristrasno i štititi ustavnost i zakonitost, ljudska prava i gradjanske slobode”, pročitala je Dolovac reči zakletve.

Dolovac je nakon polaganja zakletve rekla da njen dugogodišnji mandat koji neki krugovi predstavljaju kao negativnu okolnost, ali da ona smatra da je baš to iskustvo i rezultati demonstirali kapacitet i sposobnost da rukovodi najvišim javnim tužilaštvom doprinoseći vladavini prava i stvaranju bezbednijeg društva za gradjane.

Rekla je da dužnost preuzima svesna svih obaveza i dužnosti.

“Svedoci smo da je postalo uobičajeno da se javno tužilaštvo smatra bitnom ako ne i presudnom tačkom u rešavanju skoro svih društvenih dogadjaja i tenzijama iako to nije uloga tužilaca u bilo kom društvu i državi. S tim u vezi javno tužilaštvo i ja kao tužilac izloženi smo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama a vrlo često i uvredma u očekivanju da se u skladu sa vidjenjem interesnih grupa ili pojedinaca postupanje tužilaštva usmeri i time postigne efekat koji po pravilu ima svoj efekat i u političkoj sferi “, rekla je Dolovac.

Ona je podsetila da je tužilaštvo samostalni organ koji goni počinioce kriv dela i ne zaboravljajući da se kazna može izreći samo učiniocu koji je kriv.

“Obećavam da ću nastaviti da radim na unapredjenju javnih tužilaštava u svim oblastima imajući u vidu primenu novih metodologija rada, jačanje medjunardone saradnje i uvodjenje novih informacionih tehnologija”, rekla je Dolovac.

Ona je rekla da će posebno podstaći suprotstavljamo korupciji, kriminalu, privrednom kriminalu, trgovini narkoticima, trgovini ljudima.

Uz prisustvo ministarke pravde Maje Popović, predsednice Vrhovnog kasacionog suda Jasmine Vasović, brojnih predstavnika pravosudja i velikog broja fotoreportera, Dolovac je tako započela svoj treći mandat jer je na funkciju Republićkog javnog tužioca već birana 2009. i 2015. godine.

Prethodno su Narodni poslanici raspravljali o Predlogu potvrdjivanja Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi Broj 1/2021 o izmeni Aneksa 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), kojim se utvrdjuje Protokol o definiciji pojma “proizvodi sa poreklom”.

Narodni poslanici će od 16.00 do 19.00 časova podržati sednicu na kojoj će postavljati pitanja predsednici Vlade i ministrima, nakon čega bi trebalo da glasaju o ovom sporazumu kao i o izmenama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko informatičkoj delatnosti.