Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Državni zvaničnici osudili pretnje televiziji N1, ali tek nakon pitanja o tome

Policija uhapsila osumnjičenog za pretnje redakciji televizije N1. Osude pretnji od najviših državnih zvaničnika stigle tek nakon što smo ih o pretnjama pitali.
N1Februar 6, 2019
Policija uhapsila osumnjičenog za pretnje redakciji televizije N1. Osude pretnji od najviših državnih zvaničnika stigle tek nakon što smo ih o pretnjama pitali.

Dan nakon što je televizija N1 objavila da je na adresu redakcije tokom vikenda stiglo preteće pismo – Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uhapšen S.Č. star 70 godina iz Nove Pazove zbog postojanja osnova sumnje da је izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Do hapšenja, pretnje novinarima N1 osudio je samo državni sekretar ministarstva kulture i informisanja.

Direktno i nedvosmisleno – tim rečima je je predsednica Vlade Ana Brnabić osudila pretnje koje su tokom vikenda stigne na adresu redakcije N1. Ali tek pošto smo je pitali da li planira da osudi.

“Drago mi je što, umesto toga da ja kao predsednica Vlade moram da osuđujem, da je već onaj ko je uputio pretnje priveden. Mislim da je to značajnije nego bilo kakva verbalna osuda ali ako je potrebna još jedna verbalna osuda – imate je. Ovo je apsolutno nedopustivo, to su crvene linije koje se u Srbiji ne smeju prelaziti”, poručila je Brnabić.

Slično razmišlja i ministarka pravde Nela Kuburović, uz opasku da je kritikuju i kada se oglasi i kada ćuti.

“Osuđujem svaki napad na novinare pa samim tim i pretnje koje su upućene vašoj kući. Ministarstvo kulture se svakako oglasilo pre toga, što znači da je ispred Vlade ipak neko izašao sa saopštenjem. Ono što je bitno – kada se oglasite, pitaju vas zašto se niste oglasili za nešto ranije, a kada se ne oglasite – imate kritike zašto se niste oglasili”, kazala je Kuburović.

Oglasila se, bez pitanja N1, tokom dana jedino potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i to saopštenjem.

To što političari selektivno reaguju, Dragana Janjića iz NUNS-a podseća na podelu na “njihove” i ostale.

“Mi imamo čitavu kampanju oko te makete vešala, imali smo čitave kampanje – ako je recimo napad na novinara tom, da kažem, bloku koji pokriva 80 odsto stanovništva, koji je blizak vlasti, onda svi se oglase. A u ovom slučaju se oglasio jedan državni sekretar”, podsetio je on.

Za atmosferu u kojoj je moguće da jedan čovek napiše pismo u kojem preti dizanjem u vazduh i ostajanjem bez najmilijih odgovorni su predstavnici vlasti koji uglavnom ne razumeju ulogu medija u društvu, smatra Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

“Bilo kakav oblik diskriminacije novinara N1 u direktnoj komunikaciji na konferencijama za štampu takođe je određeni oblik iskazivanja političkog stava koji onda velika grupa, masa ide za tim, i naravno da postajete percipirani mnogo više od nečega što je neprijatelj”, kazao je on.

Čovek koji je televiziju N1 doživeo kao neprijatelja trenutno se nalazi na 48-časovnom zadržavanju u policiji gde će sačekati odluku o pritvoru.