Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Đurić: Službe bezbednosti dobile zadatke za sprečavanje agenturnog delovanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su bezbednosne službe dobile svoje zadatke, posebno za sprečavanje "agenturnog delovanja" pojedinih političara i sveštenika.
BetaAvgust 4, 2018
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su bezbednosne službe dobile svoje zadatke, posebno za sprečavanje "agenturnog delovanja" pojedinih političara i sveštenika.

On je novinarima rekao da su “pojedini” političari i verski velikodostojnici iz Srbije optuživali svoju zemlju da planira zločine prema svom narodu i za “nekakve scenarije dogovorenih sukoba” i na taj način doveli Srbiju u situaciju da umesto o neispunjavanju dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) govori o bezbednosti Srba na Kosovu.

Djurić je rekao da se na sednici Saveta analizirala političko bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji, kao i u regionu i da se analiziralo stanje u službama bezbednosti i odbrane i obaveštajnim službama.

On je rekao da će Srbi na Kosovu i Metohiji poslušati apel i savet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da neće nasedati na provokacije.

Istakao je da se posle 1.930 dana ne sprovodi dogovor o formiranju ZSO i spovodjenju Briselskog sporazuma i garancija koje je dala medjunarodna zajednica da će se taj sporazum sprovesti.

“Pojedini ljudi u Srbiji su stvarali atmosferu u kojoj su optuživali sopstvenu državu da planira najstrašnije zločine prema svom narodu po scenariju dogovornih sukoba”, kazao je Djurić.

On je za to optužio čelnike opozicionih stranaka, naveo je samo Sašu Jankovića, kao i pojedine crkvene velikodostojnike, ne navodeći imena.

“Oni su napravili takvu atmosferu da sada treba da budemo srećni što se neće ostvariti ti nasilni scenariji, umesto da govorimo o ponašanju Prištine i dela EU, koji ne žele da sprovode dogovoreni sporazum i o tome što se pokazalo da njihov potpis ništa ne vredi”, kazao je Djurić.

Istakao je da je pozicija Srbije sistematski slabljena lažima i izmišljotinama “o sopstvenom narodu i državi da je na Kosovu i Metohiji pripreman nasilni scenario”.

“Niko nema pravo i monopol nad držvavom i niko nema pravo da predstavlja sve, ili pojedine verske zajednice”, rekao je Djurić i dodao da su pojednici iz Srbije direktno bili u funkciji stranih agentura i da je predsednik Srbije bio na meti njihovih napada.

Te agenture su, kako je rekao, imale za cilj da “Srbiji vežu ruke i da je onemoguće da se bori za ostvarivanje ciljeva koje su preuzeli i Priština i Brisel”.

“Ostaćemo mirni i nećemo dozvoliti provokacije. Nećemo dati priliku za izgovor za bilo kakve akcije protiv Srba i nastavićemo da se borimo za mir”, rekao je Djurić.

Dodao je da će služe bezbednosti u Srbiji pojačano nastaviti da rade svoj posao.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.