Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

FAZ: Belivuk i Jovanjica nezgodna pitanja za Vučića

Srbiju potresaju otkrića o povezanosti države i organizovanog kriminala, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) dodajući da je stvar pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić premda je istovremeno pokušao da negira kontakte države i podzemlja.
BetaMart 8, 2021
Srbiju potresaju otkrića o povezanosti države i organizovanog kriminala, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) dodajući da je stvar pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić premda je istovremeno pokušao da negira kontakte države i podzemlja.

Kako prenosi Dojče vele (Deutsche Welle), FAZ navodi da je konferencija za medije u subotu, koju su prenosile desetine televizija, “bila neobična čak i za srpske prilike gde je uobičajeno medijsko sveprisustvo predsednika”.

“Vrhunac predsednikovog izlaganja bila je prezentacija grozno osakaćenih tela i odsečenih glava. Najavljeno je da će takve fotografije biti prikazane uz upozorenje da se deca sklone od malih ekrana”, piše FAZ.

List dodaje da se zločini se pripisuju ekipi Veljka Belivuka, vodji jedne grupe Partizanovih navijača. “To što se država najednom odlučno suprotstavlja Belivuku i saučesnicima, koji se terete za ubistva, iznude, otmice i trgovinu drogom, trebalo bi da za pristojnu većinu srpskog stanovništva bude razlog da se odahne”, navodi se u članku.

No brojne indicije o vezama izabranih moćnika i kriminalaca koji operišu pod firmom fudbalskih navijača navode barem na pitanje šta su pravi razlozi državne oštrine – i koliko je ona ozbiljna, piše autor Mihael Martens.

On navodi da su radikalni navijači Partizana i Crvene zvezde još od raspada Jugoslavije regrutna masa za srpsku mafiju. “Ali to je mafija bliska državi, koja često dela uz nalog ili tolerisanje odredjenih službi. Kao platu za poslušnost, država makar žmuri kada huligani van stadiona imaju isplative posliće” piše FAZ.

Recimo na splavovima, čuvenim beogradski plovilima za žurke na Savi i Dunavu, kontrolu imaju službe obezbedjenja iz huliganskog miljea. A ko kontroliše ulaz na splavove, ima udela i u živoj trgovini opijatima na palubi.

Martens navodi da su “Belivukovi ljudi već bili vidjani kao redari na priredbama predsednika”. “Ako zbilja dodje do procesa protiv Belivuka – ako i on ne padne kao žrtva smrtonosnih incidenata čestih u tom miljeu – biće zanimljivo čuti šta optuženi ima da kaže o odnosima sa sadašnjim državnim vrhom”, piše FAZ.

U tekstu se dodaje i “špekulacija” da je akcija protiv Belivukove grupe neka vrsta Vučićevog preventivnog udara jer navodno ministar Nebojša Stefanović protiv predsednika ima obuhvatni dokazni materijal koji može da upotrebi u slučaju nužde.

“Nije špekulacija da niz indicija ukazuje na dalje veze srpske države i podzemlja. To se odnosi na slučaj gazdinstva Jovanjica u Vojvodini, koje je navodno bilo specijalizovano za ekološku poljoprivredu. Ali 2019. je pod ne sasvim razjašnjenim okolnostima otkriveno da tamo paradajz, krastavac i luk služe da prikriju dvanaest hektara zasada konoplje za proizvodnju marihuane” piše FAZ.

U tekstu se dodaje da “iz razloga nepoznatih javnosti” očito Viši sud u Beogradu hoće da ispita slučaj Jovanjica ne štedeći ni moćnike. “Ako stvarno dodje do ozbiljnih procesa protiv Belivuka i vojvodjanskih farmera konoplje, mogla bi to da bude bogata žetva”, zaključuje nemački dnevnik.