Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Fondacija: Istraga o ubistvu novinara Milana Pantića i posle 20 godina stoji u mestu

Slavko Ćuruvija Fondacija upozorila je danas da i posle 20 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, istraga o tom zločinu "stoji u mestu" a da sudski postupak "nije ni na pomolu.
BetaJun 11, 2021
Slavko Ćuruvija Fondacija upozorila je danas da i posle 20 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, istraga o tom zločinu "stoji u mestu" a da sudski postupak "nije ni na pomolu.
Ocenili su da činjenica da slučajevi ubistava novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nisu pravosnažno okončani “više decenija nakon što su počinjeni”, predstavlja “opasnu poruku da je država nemoćna pred zločinom i da ne može da obezbedi pravdu i bezbednost za novinare, ali i sve gradjane Srbije”.
“Posebno zabrinjava činjenica da i pored poruka iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, prema kojima su poznati ne samo neposredni počinioci ubistva Milana Pantića već i motivi i naručioci iz tadašnjeg vrha vlasti, optužnica još uvek nije podignuta”, piše u saopštenju.
Pozvali su institucije da “u svetlu tvrdnji da postoje novi dokazi” u vezi ubistva  Pantića, “iskoriste sve mehanizme u okviru svojih nadležnosti i što pre okončaju slučaj koji već dvadeset godina izmiče pravdi”.
“Svaki razgovor o bezbednosti novinara obezvredjen je izostankom epiloga u slučajevima ubistava novinara i zbog toga zahtevamo hitno privodjenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića”, piše u saopštenju.
Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je ranije da to telo “zna motiv, naručioce i izvršioce ubistva Milana Pantića”.

“Komisija zna da je Pantić ubijen zbog onog što je pisao i onog što bi tek pisao o privatizaciji cementare Novi Popovac u Paraćinu. Imamo saznanja i o tome ko je stajao ispred zgrade, tajno pratio i na kraju likvidirao Pantića, kao i koja kriminalna grupa je to planirala”, rekao je Matić.