Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Fridom haus: Srbija nazadovala u oblasti demokratske vladavine

Srbija je u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa svrstana u kategoriju "hibridnih režima" i nazadovala je u oblasti demokratske vladavine na nacionalnom nivou.
BetaApril 28, 2021
Srbija je u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa svrstana u kategoriju "hibridnih režima" i nazadovala je u oblasti demokratske vladavine na nacionalnom nivou.

Parlamentarni izbori u junu 2020. održani su bez konkurencije i rezultat izbora bio je de fakto jednopartijski parlament, a usled personalizacije vlasti u rukama Aleksandra Vučića.

Gori rezultat u odnosu na prošlu zabeleženo i u oblasti izbornog procesa.

Ocena izbornog procesa pala je na 4,25 sa 4,50 usled modifikacije izbornog zakonodavstva koju je sprovela vladajuća partija uoči parlamentarnih izbora i nedostatak mogućnosti izbora za glasače pošto je većina opozicije bojkotovala glasanje, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi u izveštaju “Zemlje u tranziciji”, Srbija je drugu godinu ne spada u kategoriju demokratskih država.

Srbija je ove godine dobila ocenu 3,89, u odnosu na prošlogodišnjih 3,96.

Godišnji skor države je sa 49 odsto smanjen na 48 procenata.

Izveštaj “Države u tranziciji” Fridom hausa procenjuje status demokratskog razvoja što se izražava “ocenom demokratije” od jedan do sedam. 

Na osnovu toga države su svrstane u kategorije “konsolidovanih autoritarnih režima – 1,00 do 2,00, “polukonsolidovane-konsolidovane autoritarne režime”- 2,01 do 3,00, “tranzicione hibridne režime” 3,10 do 4,00, “polukonsolidovane demokratije” – 4,01 do 5,00 i “konsolidovane demokratije” – 5,01 do 7,00.