Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Haški sud pravosnažno osudio Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH

Medjunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.
BetaJun 8, 2021
Medjunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

Odlukom apelacionog veća suda – uz protivljenje predsedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe (Prisca Nyambe) – potvrdjena je prvostepena presuda koju je Haški tribunal izrekao generalu Mladiću 22. novembra 2017, a odbačene su žalbe odbrane i optužbe.

Odbijajući devet osnova žalbe odbrane, sud je generala Mladića (78) pravosnažno proglasio krivim kao glavnog aktera četiri udružena zločinačka poduhvata – genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladić je, po 10 tačaka optužnice, osudjen za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje.

Sud je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Kako je saoštila sudija Nijambe, žalbeno veće je, odbijajući žalbu tužilaštva, pravosnažnom presudom, Mladića oslobodilo optužbe za genocid u još pet bosanskih opština – Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Za usvajanje žalbe tužilaštva glasalo je dvoje od petoro sudija – Aminata Engum (Ngum) i Sejmor Penton (Seymour Panton)

Prema presudi, Mladić je bio protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikog dela teritorije BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Kao učesnici u tom zločinačkom, udruženju, presudom su, pored Mladića, označeni i bivši predsednik RS Radovan Karadžić, članovi rukovodstva Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević i drugi.

General Mladić je u sudnici mirno pratio izricanje presude, uz prkosan, a potom i setan, izraz lica, obučen u tamno odelo, svetlu košulju sa plavom kravatom.