Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Jovanović (NKD): Vlast se plaši gradjanskih aktivista i stvara svoje paralelno društvo

Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Mladen Jovanović izjavio je danas da se vlast plaši gradjanskih aktivista i da je svesna da gradjani imaju moć.
BetaApril 8, 2021
Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Mladen Jovanović izjavio je danas da se vlast plaši gradjanskih aktivista i da je svesna da gradjani imaju moć.

Jovanović je to rekao na konferenciji “Gradjani imaju moć”, koju je organizovao Centar za bezbednosnu politiku tokom panela “Značaj gradjanskog aktivizma u ‘zarobljenoj državi'”.

Rekao je da ovo što se sada dešava u Srbiji zarobljavanje države i društva.

“Oni stvaraju svoje paralelno društvo, a to je strašno loš proces”, kazao je.

U takvom društvu, prema njegovim rečima, najopasnija stvar je politički nezainteresovan gradjanin koji se povukao iz svega.

Zbog toga je, kako je rekao, veoma važno pružiti podršku hrabrim gradjanima ili organizacijama na lokalu koji trpe ozbiljne pritiske.

Predstavnik inicijative “Odbranimo Teslu” Dobrivoje Milosavljević  rekao je da je najvažnije ohrabriti gradjane da se aktiviraju jer su masovno obeshrabreni.

“Država vrši pritiske jer se plaši gradjana. Zato su bitne masovnost i kolektivnost i tako jedino možemo da se zaštitimo”, kazao je Milosavljević govoreći na temu “Da li gradjani zaista imaju moć? Aktivističke inicijative na lokalnom nivou”.

Predstavnik “Libergrafa” Vladan Sindjić naveo je da vlast vrši pritiske na aktiviste i to ekonomske prirode.

“Najveći pritisci su uskraćivanje pristupa državnim sredstvima”, rekao je.

Ono što se primećuje, kako je naveo Sindjić, jeste da je mnogo lakše mobilisati gradjane na temu zaštite životne sredine, nego za promenu političkom sistema.

“Gradjani se mnogo plaše. Na prvom mestu su uplašeni za egzistenciju”, naveo je on, dodajući da se mnogo više preti gradjanima, nego organizacijama.