Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Ekonomija

Junajted grupa: Direktor Telekoma priznao da je tvorac strategije za uništenje SBB-a, N1 i Nove S

Junajted (United) grupa danas je ocenila da je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić "konačno je javno priznao da stoji iza plana za slamanje SBB kompanije i stavljanja tačke na njeno poslovanje u Srbiji, kao i uništenja slobodnih medija N1 i Nova S.
BetaMaj 31, 2021
Junajted (United) grupa danas je ocenila da je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić "konačno je javno priznao da stoji iza plana za slamanje SBB kompanije i stavljanja tačke na njeno poslovanje u Srbiji, kao i uništenja slobodnih medija N1 i Nova S.

“Ja sam autor čitavog razvoja Telekoma Srbije poslednje dve godine pa i ideje da Telekom treba da ponudi svoju optiku konkurenciji”, rekao je Lučić u intervjuu za Blic, što je, kako je navela Junajted grupa, priznanje da on “osmišljava i rukovodi strategijom koja u praksi podrazumeva represiju i korišćenje svih poluga državnog aparata sa ciljem uništenja jednog od najvećih stranih investitora u Srbiji, Junajteg grupe”.

“Pozivamo nadležno tužilaštvo da reaguje posle ovog javnog priznanja direktora Telekoma da je osmislio plan za uništenje SBB kompanije i slobodnih medija, jer posle ovog čina priznanja pravosudne insititucije ne bi smele da ignorišu postojanje ovog plana i nespornih ciljeva navedenih u zvaničnim dokumentima”, ističe se u saopštenju Junajted grupe.

Navedeno je da u dokumentima Telekoma stoji da partnerstvo sa Telenorom donosi “benefite” potpunog urušavanja SBB-a koje će dovesti do toga da će Telekom “ostati jedini kvalitetan isporučilac sadržaja” i da će “imati potpunu dominaciju” svog sadržaja u odnosu na sadržaj kompanije Junajted medija, što će “staviti tačku na poslovanje kompanija Junajted medija i SBB u Srbiji”.

“Očigledno potpuno svestan zaštite koju on lično i kompanija koju vodi uživaju od strane najviših predstavnika vlasti i državnih institucija, Lučić se hvali i rezultatima koje Telekom ostvaruje uz pomoć nezabeležene državne represije prema jednoj stranoj privatnoj kompaniji”, smatra Junajted medija i dodaje da “sve što Telekom ostvaruje nije rezultat fer tržišne utakmice već nezapamćenih pritisaka celog državnog aparata na sve kompanije koje posluju u okviru Junajted grupe”.

“Sve što Telekom postigne je rezultat pomaganja države, jer se po planu progoni Junajted grupa, od ignorisanja SBB-ovih legitimnih zahteva da postane mobilni operator, preko šikanoznih i perfidnih kontrola najrazličitijih državnih inspekcija, pa sve do otvorene represije lokalnih zajednica koje zalivaju betonom instalacije SBB-a i neprikrivenih pritisaka na zaposlene u državnoj administraciji, javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi da sa SBB usluga predju na MTS”, navela je Junajted grupa.

U saopštenju se ukazuje da je “država jasno podržala i novoformirani kartel Telekoma i Telenora koji po usvojenoj strategiji, koju je osmislio kako i sam priznaje Vladimir Lučić, treba dodatno da pojača nedozvoljene pritiske na SBB, do samog izbacivanja iz Srbije”.

Junajted grupa je pozvala vlasti Srbije “da omoguće jednake uslove poslovanja za sve kompanije, da primenjuju i poštuju sopstvene zakone i da prestanu da sprečavaju SBB u legitimnim nastojanjima da proširi mrežu pod propisanim uslovima, te omoguće najskorije raspisivanje konkursa za 5G bez odlaganja po evropskim principima”.

Država Srbija će, upozorila je Junajted grupa, morati da pred Medjunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu objasni zašto je ta kompanija “diskriminisana u Srbiji i zašto otvoreno i neprekriveno promoviše i sprovodi inetrese kompanije Telekom Srbija, protivno evropskim principima za koje se deklarativno zalaže”.