Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Koalicija za slobodu medija: Nastavljena kampanja protiv novinara i NVO u Skupštini

Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da se u Skupštini Srbije nastavlja kampanja protiv novinara i nevladinih organizacija.
BetaMart 26, 2021
Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da se u Skupštini Srbije nastavlja kampanja protiv novinara i nevladinih organizacija.

“Opasne tvrdnje javnih funkcionera i optuživanje novinara da vode kriminalne, partijske i druge kampanje protiv funkcionera na vlasti je samo nastavak urušavanja medijske scene u Srbiji”, navodi se u saopštenju koalicije koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Koalicija je podsetila da ni posle skoro dve nedelje od zahteva novinarskih i medijskih udruženja da poslanici Skupštine Srbije prekinu kampanju protiv novinara i da institucije konačno počnu da primenjuju mehanizme za njihovu zaštitu, nijedna institucija nije reagovala.

Članovi Koalicije za slobodu medija napustili su još 13. marta Radnu grupu za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije, zbog višednevne negativne kampanje i ozbiljnog ugrožvanja sigurnosti novinara KRIK-a, uz jasne zahteve da se Republičko javno tužilaštvo odredi prema tvrdnjama koje su iznete u tabloidima i u Skupštini Srbije, kao i da nadležni odbori parlamenta, ali i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), osude govor mržnje i targetiranje novinara.

“Uprkos našim zahtevima za hitnom reakcijom, nadležni organi su ih ignorisali i ništa nisu preduzeli ili, kao što je to činio skupštinski Administrativni odbor, odbili su kao neosnovane sve prijave za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i obustavili dalji postupak utvrdjivanja odgovornosti”, dodaje se u saopštenju.

U odlučivanju tog odbora učestvovali su i prijavljeni poslanici koji su jednostavno rekli da nisu kršili kodeks.

Zvanične molbe Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije da hitno reaguje i da stavi na dnevni red napade na novinare, ostale su bez odgovora.

“Ohrabruje činjenica da je sastanak iste te radne grupe ipak sazvan, ali je nejasno šta je tema tog današnjeg sastnaka. No, naše organizacije, nakon što su i formalno napustile to telo, više neće učestvovati u radu te grupe”, ističe se u saopštenju

Koalicija navodi da će nastaviti učešće u radnoj grupi za implementaciju akcionog plana za Medijsku strategiju kao i u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

“Ukoliko institucije pokažu stvarni interes za dalji dijalog i rad na poboljšanju bezbednosti novinara, naši članovi biće spremni da u takvom dijalogu učestvuju”, ukazano je u saopštenjua.