Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Koalicija za slobodu medija: Nedopustivi pritisci tužbama na VOICE

Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da je u toku kampanja protiv profesionalnih medija i to podnošenjem tužbi sa visokim tužbenim zahtevom.
BetaApril 19, 2021
Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da je u toku kampanja protiv profesionalnih medija i to podnošenjem tužbi sa visokim tužbenim zahtevom.

“Ove takozvane SLAPP tužbe ne samo da su visoko iznad uobičajenog tužbenog zahteva, već i direktno ugrožavaju opstanak medija koji moraju da izdvoje velike sume novca da različite sudske i druge takse i naknade”, kaže se u saopštenju.

Kao najnoviji primer ovakvih tužbi naveli su da su protiv Vojvodjanskog istraživačko analitičkog centra VOICE iz Novog Sada u roku od dva dana podnete dve tužbe u iznosu od po milion dinara.

“VOICE je tužen zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite u kom se ukazuje na moguće malverzacije u vezi sa tenderima, kao i povezanost vlasti i Agencije ‘Niveus tim’ iz Gornjeg Milanovca u vezi sa tim slučajem”, piše u saopštenju.

Dodali su da je ranije milionska tužba firme “Millenium tim” protiv medija stigla i na adresu Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Max Adria.

Koalicija za slobodu medija upozorava da je reč o ozbiljnom pritisku na profesionalne medije i da ova vrsta obračuna duboko ugrožava njihov opstanak.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.