Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Koalicija za slobodu medija: Plagirani sajt Južnih vesti nastavlja da obmanjuje javnost

Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da "plagirani sajt" koji koristi ime i logo nezavisnog portala Južne vesti iz Niša, "nastavlja da obmanjuje javnost i plasira neistine" o članovima te redakcije.
BetaMart 31, 2021
Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da "plagirani sajt" koji koristi ime i logo nezavisnog portala Južne vesti iz Niša, "nastavlja da obmanjuje javnost i plasira neistine" o članovima te redakcije.

Iz koalicije su podsetili da se sporni sajt početkom februara pojavio na adresi www.južnevesti.info.

“Taj sajt koristi isto ime i logo, a dizajn i boje podsećaju na originalni medij. Jedino što se razlikuje na ova dva sajta je sadržaj, jer plagirane Južne vesti ne izveštavaju u javnom interesu niti poštuju Kodeks novinara Srbije, već su deo propagandne mašinerije postavljene od strane aktuelne vlasti, koja služi za diskreditovanje novinara i neistomišljenika”, stoji u saopštenju.

Koalicija je osudila kampanju protiv glavne i odgovorne urednice “Južnih vesti” Gordane Bjeletić, koju kako su naveli, “lažni portal optužuje da ‘laže i manipuliše informacijama’ i ‘ima zadatak da sruši’ Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu”.

“Agresivna kampanja protiv Gordane Bjeletić usledila je nakon ukazivanja pravih Južnih vesti na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave”, naveli su iz Koalicije za slobodu medija.

Dodali su da to nije nije prvi slučaj pojave “nekredibilnih” medija u internet prostoru Srbije, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika.

“Ovakvi sajtovi niču svakodnevno i jedina svrha njihovog postojanja je orkestrirana kampanja protiv targetiranih neistomišljenika. Tim kampanjama oni crtaju mete i ugrožavaju bezbednost gradjana Srbije, i tako postaju širi bezbednosni problem, ne samo novinarski”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodeći da su “kradjom identiteta već dobro poznatog medija” prekršeni zakoni i propisi Srbije, iz koalicije su upitali kako je moguće da taj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, “pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe”.

“Ova opasna praksa nastavlja da urušava medijsku scenu Srbije i da sve pozitivne procese ponovo vraća na početak. Koliko smo daleko od medijskih sloboda govori činjenica da sajt nesmetano funkcioniše već više od dva mesca”, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.