Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Koalicija za slobodu medija pratiće kako državni funkcioneri postupaju prema novinarima

Monitoring stanja i procenjivanje nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika u Srbiji biće sprovedeni uz korišćenje indikatora koje je razvila Koalicija za slobodu medija, najavljeno je u Kragujevcu.
BetaMaj 17, 2021
Monitoring stanja i procenjivanje nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika u Srbiji biće sprovedeni uz korišćenje indikatora koje je razvila Koalicija za slobodu medija, najavljeno je u Kragujevcu.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Stevan Ristić je rekao da je Koalicija napravila svoju radnu grupa za bezbednost novinara i izradila indikatore kojima će se “osvetliti pravo stanje bezbednosti novinara”.

“Ovi indikatori koje smo mi razvili trebalo je da budu za merenje efikasnosti radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, iz koje smo mi izašli. Ali to ne znači da nećemo nastaviti da pratimo šta se dešava na terenu i na osnovu toga pravimo svoje izveštaje, obaveštavamo i informišemo domaću i  medjunarodnu javnost, ali i Vladu Srbije i nadležne organe o onome šta se dešava i predlažemo različite politike, prakse, pa i zakone”, izjavila je izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović.

Ona je rekla da su indikatori kombinacija Uneskovih indikatora za bezbednost novinara i seta onih koji su prilagodjeni specifičnim okolnostima u Srbiji.

“Prema istraživanjima svaki deseti formirani predmet kod tužilaštva završi sudskom presudom. U periodu od 2017. do 31.12. 2020. godine postoji samo 20 sudskih presuda, koje su veoma, veoma blage i postoji samo jedna kazna zatvora. U istom periodu od svih prijavljenih slučajeva napada na novinare rešeno je tek malo preko pola”, rekla je Stevanović.

Od tih rešenih, preko 70 posto je rešeno tako što je odbačeno u tužilaštvu i nikada nije stiglo do suda.

“U okviru nerešenih slučajeva, skoro polovina su NN lica i još uvek ne znamo ko su počinioci”, rekla je Stevanović.

Dodala je da indikatori Koalicije za slobodu medija odgovaraju na te podatke i namera je da se njima prati ne samo kako se pravosudje i policija odnose prema napadima na novinare, nego i kako Vlada i visoki državni funkcioneri postupaju prema novinarima.

“Verujemo da je zapravo ona glava odakle kasnije kreću svi napadi, sve difamacije, sva razvlačenja na društvenim mrežama. Dakle, pomno ćemo pratiti to na koji način visoki predstavnici države razgovaraju sa novinarima, na koji način vredjaju, dezavuišu i na svaki mogući način crtaju mete na čelu”, kazala je Stevanović.