Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Krik: Pašalić zatražio dodatne informacije od BIA o slučaju Dojčinović

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić zatražio je od Bezbednosno informativne agencije (BIA) dodatno izjašnjenje na pritužbe koje je na njen rad uložio urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, saopštio je danas taj portal.
BetaDecembar 6, 2018
Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić zatražio je od Bezbednosno informativne agencije (BIA) dodatno izjašnjenje na pritužbe koje je na njen rad uložio urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, saopštio je danas taj portal.

Kako je navedeno, on je pritužbu podneo pre više od dve godine, “nakon što je saznao da ga je BIA pratila i prisluškivala, kao i da su informacije koje su tako prukupljene objavljene u Informeru tokom medijske kampanje protiv KRIK-a”.

Pašalić je, saopšeno je, od BIA-e tražio da se izjasni na pritužbe koje je Dojčinović izneo na njen rad, ali BIA to nije učinila gotovo dve godine pa je u maju ove godine dao rok od 21 dan da pošalje izjašnjenje.

U dopisu koji je uredniku KRIK-a stigao ove nedelje Zaštitnik gradjana navodi da je obaveštajna agencija na pritužbe odgovorila u maju i julu ove godine, ali da su od nje zatražena dodatna pojašnjenja.

Tekstove o Dojčinoviću Informer je objavio u vreme dok je KRIK istraživao imovinu Aleksandra Vučića, tada premijera, i u njima su se mogle videti fotografije iz Dojčinovićevog privatnog života, pročitati transkripti telefonskih razgovora novinara KRIK-a i saznati dokle se stiglo sa istraživanjem Vučićeve imovine, naveo je ovaj portal.

Na pitanje urednika KRIK-a da li je praćen, Vučić je tada odgovorio da Dojčinovića niko nije pratio “kao novinara”.

“Osim podataka dobijenih iz BIA, Informer je objavio i niz neistina sa pokušajem da diskredituje Dojčinovića, zbog čega je urednik KRIK-a tužio ovaj tabloid i njegovog urednika Dragana Vučićevića”, podseća se  u saopšenju.

U odgovoru na tužbu Informerovi advokati rekli su da sud od BIA-e zatraži potvrdu informacija koje su objavili.

“Dojčinović je Informer dobio na sudu, tabloidu i njegovom uredniku naloženo je da Dojčinoviću isplate 150.000 dinara. Advokati ovog tabloida žalili su se na presudu, pa se čeka odluka suda više instance”, saopštio je KRIK