Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Kriminolog Radovanović: Tužilaštvo da pokrene istragu o prisluškivanju Vučića

Kriminolog Dobrivoje Radovanović izjavio je danas da bi tužilaštvo moralo da pokrene istragu koja bi utvrdila da li je i ko je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
BetaJanuar 5, 2021
Kriminolog Dobrivoje Radovanović izjavio je danas da bi tužilaštvo moralo da pokrene istragu koja bi utvrdila da li je i ko je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radovanović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je tužilaštvo, odmah nakon izjave Vučića da je prisluškivan godinu i po dana,Radovanović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je tužilaštvo, odmah nakon izjave Vučića da je prisluškivan godinu i po dana, bilo dužno da pokrene istragu. bilo dužno da pokrene istragu.

“Ukoliko tužilaštvo ne otvori istragu, ostaće utisak da je to bio markentiški trik ili igra tajnih službi unutar države koje žive od takvih stvari i koje se ne obaziru na zakone”, ocenio je Radovanović.

On je naveo da je u prvi mah Vučićevu izjavu o prisluškivanju shvatio kao “prilično neozbiljnu”, ali da je nakon razgovora sa svojim studentima koji se nalaze na visokim pozicijama u službama bezbednosti, dobio uveravanja da je prisluškivanja ipak bilo.

“Godinu i po dana je prevelik period da nadležni organi ne reaguju ili ne otkriju ko je prisluškivao predsednika. Sad je samo pitanje ko je tu omanuo, a to su sve tri institucije koje štite predsednika: BIA, VBA i VOA”, kazao je Radovanović.

Kriminolog je podsetio da je već bilo nekoliko nedokazanih pretnji predsedniku Vučiću, kao što je slučaj automobila punog oružja u blizini njegove kuće u Jajincima.

Na pitanje, ako je ta vest tačna, ko bi mogao da prisluškuje predsednika, Radovanović kaže da to mogu da budu BIA, VBA, VOA ili službe MUP-a.

“Moguće je da to prisluškivanje organizuju i strane službe, nekoliko njih je veoma zainteresovano za ponašanje predsednika i njegove odluke, ali je moguće da on unutar svoje stranke, medju ljudima sa kojima radi, ima moćne protivnike koji mogu da ga prisluškuju”, ocenio je kriminolog.

Upitan kako komentariše tvrdnje pojedinih provladinih tabloida da je predsednika Vučića prisluškivao UKP, odnosno MUP na čijem je čelu do skoro bio Nebojša Stefanović, Radovanović je kazao da je to “previše olako zaključivanje, mada je blisko logici”.

“Stefanović je do juče komandovao MUP-om. Moguće je da Vučić ima protivnike u svojoj vlasti, zapravo bio bi veliki izuzetak da ih nema, jer u svakoj stranci imate bar dvojicu koji žele da zauzmi mesto šefa stranke”, kazao je Radovanović.

On je istakao da predsednik države može da bude prisluškivan samo u vanrednim uslovima.

“Predsednik može da bude prisluškivan ukoliko preti ratno stanje, ukoliko postoji ozbiljna indicija da je u sprezi sa organizovanim kriminalom ili u sprezi sa nama neprijateljskim državama. To su sve retki slučajevi da bi se prisluškivanje organizovalo više od godinu dana. Prisluškivati čoveka godinu i po dana i ćutati je užasno neobičan postupak. Ne liči mi baš previše ozbiljno, a s druge strane mi liči na mehanizam ucenjivanja”, rekao je Radovanović.

Na pitanje sme li da se u ovom slučaju ne veruje u tvrdnje predsednika države i ministra policije, Radovanović je kazao da političarima u principu ne veruje, jer njihove izjave nisu argumenti ni činjenice.

Upitan da li postoje instrumenti da državni organi utvrde da li je predsednik zaista prisluškivan prethodnih godinu i po dana, kriminolog je rekao da postoje realne mogućnosti da se otkrije da li je Vučić prisluškivan i od koga to potiče.

“Ali to ne može da radi policija, već samo eksperti. Eksperti su inženjeri komunikacije, elektrotehnike, kibernetike i sličnih zanimanja”, kazao je Radovanović.

Na pitanje kakva je država u kojoj predsednik može da bude prisluškivan godinu i po dana, Radovanović je rekao da naša država ima dugu istoriju prisluškivanja.

“Nema države na svetu u kojoj bezbednosne službe ne mogu da prisluškuju predsednika, zato postoji čitava skala službi koje ga štite od prisluškivanja i čitava skala službi koja organizuje to prisluškivanje”, ocenio je kriminolog.

Prema njegovim rečima, problem je što u mnogim državama obaveštajne službe postaju vrednost za sebe.

“Službe sebe izdižu iznad svih politika, iznad glasanja, izbora i smatraju da država postoji zbog njih. Prema tome nije isključeno da se radi o prisluškivanju koje su organizovale patriotske snage koje se sekiraju za sudbinu Kosova i Metohije”, zaključio je Radovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. decembra na TV Pink da je godinu i po dana prisluškivan.

Ministar policije Aleksandar Vulin je kazao da MUP sprovodi “ozbiljnu” istragu u slučaju prisluškivanja predsednika Srbije.

Prema njegovim rečima, predsednika Vučića i njegovu porodicu već godinama pokušavaju da upletu u neku kriminalnu aferu.

U tom kontekstu ministar Vulin je naveo slučaj Jovanjice, najveće plantaže marihuane u Evropi.

Provladini tabloidi objavili su da je deo policije prisluškivao oko godinu i po dana predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a pored šefa države, postojao je i čitav spisak ljudi koji su bili na nezakonitim merama.

Prisluškivani su, pišu tabloidi, razgovori i dela porodice predsednika Srbije njegovog brata Andreja Vučića i starijeg sina Danila Vučića, direktora BIA Bratislava Gašića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, bivšeg generalnog sekretara predsedništva Srbije Nikole Selakovića, poslanika Vladimira Djukanovića, kao i Zvezdana Terzića, čelnika Fudbalskog kluba Crvena zvezda.