Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Mediji: Američke braon beretke stigle na Balkan

Nova specijalizovana jedinica američke vojske SFAB, poznata i kao "Braon beretke", koja je formirana za saradnju sa zemljama širom sveta i predstavlja odraz politike potiskivanja Rusije i Kine u regionima važnim za Vašington, učestvovala je kao važan segment vežbe "Branilac Evrope 21", koja se održava na Balkanu.
BetaMaj 31, 2021
Nova specijalizovana jedinica američke vojske SFAB, poznata i kao "Braon beretke", koja je formirana za saradnju sa zemljama širom sveta i predstavlja odraz politike potiskivanja Rusije i Kine u regionima važnim za Vašington, učestvovala je kao važan segment vežbe "Branilac Evrope 21", koja se održava na Balkanu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o takozvanim instruktorskim timovima SAD za podršku saveznicima, koji pripadaju “Braon beretkama” i koji “nisu bili u pravom planu medijskog izveštavanja”, a delovali su u okviru “Trenutni odgovor 21” na poligonu Manjača kod Banjaluke, selu Babaj Boks kod Djakovice i poligonima Krivolak i Biza kod Tirane.

U Bosnu i na Kosovo poslat je po jedan tim, a u Severnu Makedoniju i Albaniju po tri tima. Zadatak tih timova je podrška u obuci savezničkih struktura bezbednosti u najširem smislu, prema proceni potreba: od striktno borbenih jedinica, policije, carine do bilo koje druge službe koja je na zadatku bezbednosti.

“Za Balkan novi timovi su važni jer se pojačava potencijalni značaj savetničke uloge. U skorijoj prošlosti, posle Dejtonskog mira, Amerikanci su tadašnjoj Vojsci Federacije BiH pružili obimnu podršku u obuci i savetima, ali i naoružanje od automatske puške to tenka. U novim globalnim okolnostima oni se mogu smatrati delom politike SAD suzbijanja uticaja Kine i Rusije. Pentagon je na to ukazao februara 2020. kada je prvi savetnički tim upućen u Afriku. Taj pristup može da se smatra relevantnim i za prostor Balkana”, navodi taj portal.

U tekstu se podseća da je za američku spoljnu politiku vojno prisustvo i savetnička uloga vrlo važna i da su te taktike razradjene još u Vijetnamskom ratu, a da je pre tri godine formirana prva od šest novih jedinica američke vojske pod nazivom Brigada za podršku bezbednosnim snagama – SFAB.

Prepoznatljiv detalj SFAB su braon beretke i oznake koje nose isključivo pripadnici ovih jedinica.

Njihov primarni zadatak je obuka borbenih jedinica prijateljske vojske ili policije. Načelno jedan manevarski tim čini 12 ljudi koji su stručni za razne oblasti od rada sa minama, vojnopolicijskih poslova, obaveštajnog delovanja, logistike i održavanja, veze i medicine. Brigada formira šest timova za obuku jedinica za vatrenu podršku, šest timova inižnjeraca i šest timova za logistiku.

“Na vežbi ‘Trenutni odgovor 21’ od 17. maja do 2. juna jedna američka pešadijska brigada sa ojačanjima prebačena je iz SAD na prostor od Slovenije do Grčke i razmeštena na terenu. Paralelno sa Amerikancima provode se taktičke vežbe oružanih snaga zemalja domaćina. U širem kontekstu ‘Trenutni odgovor 21’ uvezan je sa nizom paralelnih vežbi na kojim se provera razmeštanje američkih brigada kao podrška saveznicima u EU. U našem regionu paralelna vežba ‘Astralni vitez’ bila je provera efikasnosti sistema protivvazdušne odbrane NATO”, navodi se u tekstu.