Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Mihajlović: Prijavimo nasilnike, nasilje nije privatna stvar

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, gradjane Srbije da prijavljuju nasilnike, jer nasilje nije privatna stvar i poručila ženama da nisu same u toj borbi.
BetaMaj 18, 2021
Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, gradjane Srbije da prijavljuju nasilnike, jer nasilje nije privatna stvar i poručila ženama da nisu same u toj borbi.

“Važno je da ohrabrimo i osnažimo žene u svom okruženju da ako trpe bilo koji vid nasilja – bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, da nasilnike prijave i da zatraže pomoć i zaštitu. I svi mi, ako znamo da nasilje postoji – da to prijavimo, umesto što okrećemo glavu opravdavajući nasilje privatnom stvari”, rekla je ona, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike koje vodi Mihajlović.

Mihajlović je ukazala da sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, društvo ne može da se razvija, zbog čega je neophodna dalja sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

“Neophodno je adekvatno, uvremenjeno i zajedničko delovanje svih. Svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje”, izjavila je ona.

Mihajlović je ukazala da “retko da prodje dan” da se u Srbiji ne čuje da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena.

“To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo”, kazala je ministarka.

Mihajlović je podsetila i da je Vlada Srbije krajem aprila usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za 2021-2025, koja će uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja.

“Strategijom smo predvideli i formiranje sveobuhvatnog registra, jer mislim da je važno da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju. Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji”, zaključila je Mihajlović.

Vlada Srbije je usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja” i Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.