Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Ministarstvo odbrane: Lažni medijski navodi o obnovi medjunarodne vojne saradnje

Ministarstvo odbrane odbacilo je danas kao "potpunu laž" medijske navode o kršenju šestomesečnog moratorijuma na učešće jedinica Vojske Srbije (VS) u medjunarodnim vojnim vežbama.
BetaMart 7, 2021
Ministarstvo odbrane odbacilo je danas kao "potpunu laž" medijske navode o kršenju šestomesečnog moratorijuma na učešće jedinica Vojske Srbije (VS) u medjunarodnim vojnim vežbama.

Portal Balkanska bezbednosna mreža preneo je ranije da su pripadnici specijalnih jedinica VS učestvovali u zajedničkoj obuci koju od početka marta sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Evropska komanda specijalnih snaga SAD.

“Ministarstvo odbrane i VS strogo se pridržavaju odluke Vlade Srbije od 9.septembra 2020. godine kojom je uspostavljen šestomesečni moratorijum na učešće naših jedinica na medjunarodnim vojnim vežbama”, stoji u saopštenju. 

Iz ministarstva su podsetili da se odluka vlade odnosila na obustavu svih aktivnosti medjunarodne vojne saradnje, sa izuzetkom opremanja jedinica VS, kao i da je početkom decembra relaksirana, pa je na snazi ostala obustava koja se odnosi isključivo na izvodjenje zajedničkih vežbi.

“Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od 9. marta, kada ističe pomenuti moratorijum, biće u mogućnosti da izvode medjunarodne vežbe, nakon doslednog pridržavanja šestomesečne obustave njihove realizacije, i nastaviće sa daljim unapredjenjem vojne saradnje sa svim medjunarodnim partnerima”, piše u saopštenju.

Portal Balkanska bezbednosna mreža preneo je ranije da je Srbija obnovila medjunarodnu vojnu saradnju, prekinutu septembra prošle godine, posetom američkog generala Dejvida Tabora i tradicionalnom vežbom koju policijska Specijalna antiteroristička jedinica i specijalci Vojske Srbije izvode sa specijalnim snagama Vojske SAD.

Kako saznaje portal Balkanska bezbednosna mreža, šesta zajednička vežba specijalnih jedinica počela je prvih dana marta dolaskom američkih “Zelenih beretki” u bazu Specijalne antiterorističke jedinice “13. maj” kod Batajnice i trajaće mesec dana.

Ceremoniji otvaranja prisustvo je komandant evropske Komande Specijalne snaga Vojske SAD general major Dejvid Tabor, koji je tokom zvanične posete Srbiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije.

Tako je nekoliko dana pre roka prekinut šestomesečni moratorijum na aktivnosti medjunarodne vojne saradnje sa partnerima. Vlada Srbije tu odluku 9. septembra prošle godine obrazložila pritiskom sa Zapada zbog planiranog učešća Vojske Srbije na vežbi “Slovensko bratstvo 2020” u Belorusiji.

“Iako u spoljnopolitičkim odnosima dve zemlje uvek postoje trzavice, specijalne jedinice i dalje produbljuju saradnju. Tako je 2019. godine na Združenoj kombinovanoj vežbi učestvovala i Vojska Srbije, uz SAJ i američke ‘Mornaričke foke’. Vojska je poslala pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene ‘Kobre'”, navodi portal.

Peta po redu vežba trajala je tri sedmice i održana je neposredno pred proglašenje vanredne situacije u Srbiji zbog pandemije konoravirusa.

“Pored posete američkog generala, vežba je pokazala da srpski i američki specijalci imaju odličnu saradnju, jer je VS pored ‘Kobri’ u vežbu uključila i protivteroristički bataljon ‘Sokolovi’. Timovi specijalnih snaga, kao osnovne jedinice za ovakve akcije bili su mešoviti, što se u tom svetu smatra za visok nivo povezanosti i medjusobnog poverenja”, navodi se.

Portal podseća da VS ima veoma razvijenu medjunarodnu vojnu saradnju u oblasti specijalnih jedinica. Najčešće se vežba sa Grčkom i drugim susednim zemljama, a poslednje tri godine i sa Vojskom SAD.