Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Miroslav Ivanović: Ubistvo Olivera je političko, poligraf nije nikakav dokaz

Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, izjavio je danas da ne vidi posvećenost u otkrivanju ubica i da je čvrsto ubedjen da je to političko ubistvo.
BetaJanuar 14, 2019
Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, izjavio je danas da ne vidi posvećenost u otkrivanju ubica i da je čvrsto ubedjen da je to političko ubistvo.

On je rekao da želi da veruje da će se odgovorni kazniti, ali, kako je rekao u emisiji Pravi ugao Televizije Vojvodina, ne zna da li će se to i desiti.

“Ne tražim detalje ni pouzdane informacije iz istrage već nagovešaj, uverenje da je neko posvećen tome”, rekao je Ivanović, podsećajući da je on sudija na Kosovu i da ne bi bilo profesionalno da traži detalje iz istrage.

On je rekao da su se iz Beograda i Prištine više puta čule izjave iz kojih se moglo očekivati da se brzo iznesu sva saznanja o zločinu, ali toga nije bilo, osim što je Apelacioni sud u Prištini, ako je verovati tome, izneo nedavno neke detalje kad je ukinut pritvor uhapšenima koji su osumnjičeni da su umešani u ubistovo.

Ne zadovoljava me to, ne tražim detalje, već ozbiljno uverenje da se vodi ozbiljna, profesionalna istraga, rekao je Ivanović.

Kako je podsetio, neposredno posle zločina, kad su mu na Kosovu predstavili radnu grupu za taj slučaj, rekao je kako stahuje da će neko, kada istraga bude “kanalisana” prema odgovornima, zaustaviti da se o tome javnost obavesti i takvi procesuiraju.

On je rekao i da želi da vidi posvećenost društva da se ne dopusti da se opet tako nešto desi, ili da se prestane sa time da čovek može biti ubijen “zato što drugačije misli, ili je na neki način različit”.

Na pitanje o poligrafskom ispitivanju Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, kojeg je kosovska policija probala da uhapsi, Ivanović je rekao da je naučen da se prava istina saznaje tek na kraju postupka.

Prema njegovim rečima, “u analima pravosudja nije zapisano da je neko poligrafski testiran da bi se time dokazivalo da je kriv ili ne”, odnosno da bi to poslužilo kao bilo kakav “usmeravajući dokaz”.

Kada mu se, kaže, takva činjenica iznese kao “dokaz apsolutne uverenosti”, iskrsne mu “sijaset pitanja”, i dodaje da je takvo postupanje pogrešno.

Na pitanje šta pomisli kad čuje za ime Radoičića, Ivanović je rekao da on nema pouzdanih informacija o uključenosti tog čoveka u samo ubistvo, eventualno neku logistiku ili povezanost sa ubistvom.

“Medjutim, kada govorimo o onome što je prethodilo, o onoj atmosferi, o onom odnosu prema Oliveru, taj čovek se isuviše često pominje”, rekao je Ivanović, navodeći da je Radoičić predmet njegovog posmatranja i interesovanja.

“Taj čovek je markiran, markirala ga je cela ta javnost koja je prisutna na severu Kosova i okruženje Ivanovića”, rekao je Miroslav Ivanović, dodajući da je Radoičić “mnogo pominjan u tom kontekstu”.

Miroslav Ivanović je ocenio da gradjani u Kosovskoj Mitrovici žive u većem strahu nego pre ubistva njegovog brata, podsetivši da je o tom strahu govorio u javnosti i Oliver Ivanović.

“Vidim to u očima gradjana kada razgovaram sa njima, osvrću se da vide da li ih neko čuje šta govore”, rekao je Ivanović, navodeći da ozbiljno razmišlja da ode sa Kosova i pridruži se porodici u Beogradu.