Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

MUP potvrdio hapšenje Milutina Jeličića zbog zloupotrebe položaja i trgovine uticajem

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je danas da je u okviru akcije suzbijanja korupcije, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, uhapšen bivi predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka i da mu je odredjen pritvor do 48 sati.
BetaApril 27, 2021
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je danas da je u okviru akcije suzbijanja korupcije, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, uhapšen bivi predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka i da mu je odredjen pritvor do 48 sati.

MUP je u saopštenju naveo da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu u nastavku akcije borbe protiv korupcije uhapsili šest osoba, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave.

Navodi se da su uhapšeni bivši predsednik opštine Brus M. J. (59), bivša odgovorna lica u opštini Brus M.A. (34) i A.S. (49), komunalni inspektor G.R. (56), radnica opštine Brus M.I. (56) i Jeličićeva sekretarica D.K. (41), dok će krivične prijave biti podnete protiv četrdesetsedmogodišnje i četrdesetčetvorogodišnje žene.

“Sumnja se da je M.J, biši predsednik Opštine Brus, tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park ‘Kopaonik’ na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja”, navodi se u saopštenju.

Bivše odgovorno lice u Opštini Brus M.A. se sumnjiči da je pomogao Jeličiću u donošenju navedenih zaključaka tako što je posredovao kod G.R. i četrdesetsedmogodišnje žene, komunalnih inspektora, da ne izvrše inspekcijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka “Kopaonik”.

“Sumnja se da su ovim radnjama G.R. i četrdesetsedmogodišnja žena izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M.A. tereti za krivično delo trgovina uticajem”, kazali su iz MUP.

Takođe, Jeličić i A.S. su, kako se sumnja, u korist četrdesetčetvorogodišnje žene, investitora, prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem u kome je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta četrdesetčetvorogodišnja žena poslala opštini Brus 2014. godine, a prijava je podneta tokom 2018. godine.

Na ovaj način su kako se sumnja izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

“M.I., zaposlena u Opštini Brus, uhapšena je zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave. Sumnja se da je ona u službene isprave unela podatke neistinite sadržine”, navode iz MUP.

Jeličić se tereti i da je izvršio i krivično delo trgovina uticajem tako što je svojoj sekretarici, D.K., rekao da u zapisnik sednice Opštinskog veća naknadno unese neistinite podatke nakon što je tokom inspekcijskog nadzora utvrdjeno da je investitor prekoračio površinu objekta.

D.K. je uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Protiv četrdesetsedmogodišnje žene biće podneta krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, dok će protiv četrdesetčetvorogodišnje žene krivična prijava biti podneta za krivično delo falsifikovanje isprave.

Milutinu Jeličiću, kao i M. A., A. S., G. R., M. I. i D. K. je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP.

Portal Insajder preneo je da se postupak vodi i protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković.

Kako je naveo Insajder 2018. Snežana Mitković je uz falsifikovan dokument pokušala da legalizuje nelegalni objekat na Pančićevom vrhu. Taj dokument je izdala Opština Brus na čijem čelu je tada bio Milutin Jeličić, a kako je utvrdio Insajder, taj dokument je bio ne samo antidatiran, nego se po svemu sudeći radilo i o falsifikatu.

Jeličić, je bio osudjen zbog nedozvoljenih polnih radnji nad saradnicom Marijom Lukić i on  izašao iz zatvora u Ćupriji 23. aprila, kada mu je istekla tromesečna kazna.