Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

N1: Digitalni zeleni sertifikat od danas i za one koji su preležali kovid-19

Gradjani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid-19, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu, potvrdjeno je portalu N1 u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.
BetaMaj 27, 2021
Gradjani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid-19, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu, potvrdjeno je portalu N1 u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za potvrdu o preležanoj infekciji potreban je pozitivan PCR ili antigenski test uradjen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje uradjeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao za portal N1 da je cilj bio da se napravi što univerzalniji digitalni zeleni sertifikat, na bazi onoga na čemu su radili Evropska komisija, Svetska zdravstvena organizacija i Kina.

“Naš sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao korona virus, ali je problem što na nivou SZO to još nije standardizovano. Zato se trenutno radi po principu bilateralnih priznanja takvih potvrda, pa su dosad digitalni zeleni sertifikat priznali Grčka, Turska, Madjarska, Ujedinjeni Arapski Emirati i od pre dva dana Slovenija”, rekao je Jovanović.

On očekuje i da Evropska komisija početkom juna zauzme zvaničan stav o svemu što je potrebno da sadrži takav dokument.

Po njegovim rečima, digitalni sertifikat je najbolje sačuvati na mobilnom telefonu, mada može i da se odštampa i ponese na put u papirnoj formi.

Na pitanje kako do sertifikata mogu da dodju i oni koji nisu digitalno pismeni ili pak nemaju imejl adresu i pametni telefon, Jovanović je rekao da se razmatra i mogućnost da takvi gradjani dobiju mogućnost da digitalne sertifikate preuzmu u turistističkoj agenciji preko koje putuju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu Dragana Bećić najavila je i da će uskoro u digitalne zelene sertifikate biti uneti i podaci o serološkim testovima uradjenim u referentnim nacionalnim laboratorijama.

“Za razliku od klasične potvrde, digitalni zeleni sertifikat je elektronski potpisan dokument. Zatim, postoji validacija, pa ukoliko se traži da negativan PCR test ne bude stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka, minut nakon što istekne to vreme skenirani QR kod neće više biti zelene već crvene boje. Uvođenjem takozvanih semafora falsifikovanje tih potvrda biće praktično nemoguće”, rekla je ona.

Digitalni zeleni sertifikat dosad je preuzelo više od 90.000 gradjana Srbije.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da gradjani budu registrovani na portalu eUprava.