Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

N1: Policajcu osudjenom zbog Savamale legalizovana zgrada nakon priznanja krivice, gradi još jednu

Šefu beogradske policije Goranu Stamenkoviću, koji je osudjen zbog nesavesnog rada u noći nelegalnog rušenja objekata u beogradskoj Savamali 2016. godine, čim je istekla uslovna kazna, legalizovana je zgrada u Mirijevu, prenela je danas N1.
BetaApril 23, 2021
Šefu beogradske policije Goranu Stamenkoviću, koji je osudjen zbog nesavesnog rada u noći nelegalnog rušenja objekata u beogradskoj Savamali 2016. godine, čim je istekla uslovna kazna, legalizovana je zgrada u Mirijevu, prenela je danas N1.

BIRN je nedavno objavio da su u proleće 2019. godine iz policijskih izvora dobili informaciju da se Stamenković nagodio sa najvišim državnim zvaničnicima i da će mu se u zamenu za preuzimanje krivice na sudu za dogadjaje u Savamali, omogućiti legalizacija objekta, koji je već bio počeo da gradi nezakonito, bez neophodne dokumentacije i dozvola.

Saznanja i dokumentacija do koje je došao N1 pokazala su da je njegova nelegalna četvorospratna zgrada, koju je izgradio u Mirijevu, legalizovana manje od šest meseci nakon što je priznao da je kriv zato što nije poslao policajce da zaustave bespravno rušenje, nakon prijava gradjana.

Dokument do kog je N1 došao pokazuje da je nelegalna zgrada policajca promenila status nepune dve nedelje nakon što je Stamenković odslužio kaznu.

Rešenje beogradske Gradske uprave, Sekretarijata za poslove legalizacije objekata, o ozakonjenju četvorospratne stambeno poslovne zgrade u Ulici Ljubiše Miodragovića (kasnije promenjen naziv u Ulicu Gvozdenog puka) u naselju Mirijevo doneto je 2. novembra 2018. a pravosnažno je postalo 20. novembra te godine.

Prema saznanjima N1, na istom placu u Mirijevu, na kom je Stamenković 2018. godine, legalizovao zgradu, počeo je nezakonito da zida još jednu.

Zbog nelegalne gradnje policajac je 9. jula 2020. godine dobio krivičnu prijavu, a gradnja je obustavljena.

Viši sud u Beogradu 23. maja 2018. potvrdio je sporazum o priznanju krivice koji je sa tužilaštvom potpisao policajac Goran Stamenković, od tada je bio na uslovnoj kazni, u trajanju od pet meseci.

Takva kazna Stamenkoviću je omogućila i da ostane da radi u policiji jer zakon propisuje da ukoliko je kazna duža od šest meseci onda se ostaje bez posla.

Posle priznanja krivice, Stamenkovićev advokat Jovica Šošić za KRIK je rekao: “On je bio decidan u tome da želi da prizna to delo – nesavestan rad. Niko nije vršio pritisak na njega”.

Stamenković je kaznu odslužio 23. oktobra 2018.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nedavno je rekla da je ona dobila informaciju da je ministar pravde, u vreme rušenja u Savamali, Nikola Selaković, koji je sada ministar spoljnih poslova, vršio pritisak na policajca Stamenkovića.

Tepić je rekla i da je, prema njenim saznanjima, Stamenković ucenjivan tako što mu je rečeno da će moći da legalizuje svoju nelegalno sazidanu kuću, ako na sebe preuzme krivicu za Savamalu.

Rekla je da, navodno, o tome postoje i iskazi u tužilaštvu, ali da tamo ne znaju šta sa njima da rade.