Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Narodna stranka: Bes Novosadjana naterao vlast da delimično odustane od Novog Sada na vodi

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da su bes i ogorčenje Novosadjana naterali vlast da delimično odustane od projekta "Novi Sad na vodi" i gradnje na Šodrošu i Kameničkoj Adi.
BetaMart 31, 2021
Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da su bes i ogorčenje Novosadjana naterali vlast da delimično odustane od projekta "Novi Sad na vodi" i gradnje na Šodrošu i Kameničkoj Adi.

Kako je saopšteno iz te stranke, Novaković je rekao da i dalje postoji namera da se taj, kako je naveo, “koruptivni posao” obavi na lokaciji Brodogradilišta, koje je kupila firma “Galens”, za koju navodi da je “bliska režimu”.

“Brodogradilište im je najvažnije, jer su tu planirali da na osam hektara izgrade stambeno-poslovni kompleks koji će činiti zgrade visine i do 20 spratova. Vlast ‘Galensu’ Nebojše Petrića stalno pogoduje donošenjem novih regulacionih planova koji podižu nivo spratnosti, izgradjenost i kubaturu objekata, ali tek pošto ‘Galens’ kupi neku lokaciju”, rekao je Novaković.

On je naveo da je akcija “Vidi, Gari, ne može” pokrenuta protiv “Novog Sada na vodi” jer su u javnosti dospele informacije o nameri da investitori uz odobrenje vlasti pomere nasip na Dunavu 500 metara u korito reke i da na taj način dobiju 165 hektara gradjevinskog zemljišta – a da sve to bude opasano novim nasipom dužine 4,5 kilometara.

Povodom najave projekta gradnje novog mosta preko Dunava koji je dodeljen kineskoj kompaniji CRBC, Novaković je rekao da je takodje reč o “koruptivnom projektu” i da su kineski investitori dobili još jedan unosan posao.

“Nije bilo medjunarodnih konkursa za arhitektonsko rešenje i izvodjače radova, sve je dogovoreno u četiri oka izmedju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i kineske kompanije, i to je ista kompanija koja gradi i Fruškogorski koridor”, naveo je Novaković za televiziju N1.

On je ocenio da umesto da postoji “javnost kada je reč o projektovanju i izgledu mosta” i da postoji “medjunarodni tender u kojem će sve svetske kompanije imati mogućnost da grade most”, vlast je proglašavanjem mosta za projekat od nacionalnog interesa izbegla da se cela stvar izvede javno i omogućila neposrednu pogodbu bez konkursa.