Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Nastavljena polemika Šabića i Ministarstva odbrane o Vulinovoj naredbi

Ocenom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da je reakcija Ministarstva odbrane na zabranu obrade podatake iz privatnih info-komunikacionih uređaja bez naloga suda “potpuno neodgovoran pokušaj dezinformisanja javnosti”, nastavljena je polemika Povernika Rodoljuba Šabića i Ministarstva.
Maj 19, 2018
Ocenom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da je reakcija Ministarstva odbrane na zabranu obrade podatake iz privatnih info-komunikacionih uređaja bez naloga suda “potpuno neodgovoran pokušaj dezinformisanja javnosti”, nastavljena je polemika Povernika Rodoljuba Šabića i Ministarstva.

“U postupku nadzora koji Poverenik sprovodi, Ministarstvo je ispoljilo zabranjavajući dilentatizam, nepoznavanje prava i aljkavost”, kaže se u saopštenju.

Više od toga, kako se navodi, brine spremnost Ministarstva da plasira neistine, a pogotovo besmislene insinuacije o “političkom delovanju” i “pristrasnosti” Poverenika budući da Poverenik, za razliku od Ministarstva, postupa striktno po zakonu.

Podsećajući na slučaj, Poverenik je saopštio da je postupak nadzora pokrenuo 21. marta povodom predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i Ministarstvu potpišu “saglasnost” da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade.

Poverenik je tada, kako se navodi, od Ministarstva zatražio da se izjasni o pravnom osnovu i drugim relevatnim pitanjima i da dostavi relevantne dokumente, a naročito spornu naredbu ministra.

U ostavljenom roku, prema navodima iz saopštenja, Ministarstvo to nije učinilo, a poslednjeg dana roka Povereniku je dostavljen dopis VBA koji je, “najblaže rečeno, bio čudan i praktično nerazumljiv, i bez traženih dokumenata”.

Poverenik je nakon toga 3. aprila Ministarstvu uputio Upozorenje na nepravilnosti i obavezao ga da se izjasni o merama koje će preduzeti za njihovo otklanjanje, stoji u saopštenju.

Poverenik je od Ministarstva ponovo zatražio da dostavi odgovore na pitanja i traženu relevantnu dokumentaciju.”U propratnom aktu objašnjeno je da VBA predstavlja poseban organ uprave u sastavu Ministarstva, da ima status posebnog pravnog lica, a da je postupak nadzora pokrenut prema Ministarstvu, te da je neophodno razlikovati nadležnosti, posebno imajući u vidu potencijalnu odgovornost za nepostupanje”, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kaže se u saopštenju, na traženje VBA od 18. aprila, 20.aprila održan je sastanak u prostorijama Poverenika.

“Tom prilikom je konstatovano da je neophodno da Ministarstvo kao državni organ, a ne VBA dostavi odgovor na Upozorenje kao i odgovore na sva pitanja iz inicijalnog akta Poverenika i relevantnu dokumentaciju koja je tražena”, stoji u saopštenju.

Tada je konstatovano da je greškom zaposlenih u VBA prethodno dostavljen nepotpun odgovor (izostavljene ili izgubljene stranice) zbog čega je, ocenjuj se,  i bio potpuno nejasan. ”Taj propust Poverenik nije mogao da konstatuje jer stranice akta čak nisu bile ni numerisane. O navedenom je sačinjena službena beleška koja je dostavljena učesnicima sastanaka i na koju nije bilo primedbi” stoji u saopštenju.

I pored navedenog, kako je saopšteno, Ministarstvo nije dostavilo nikakav akt odnosno izjašnjenje, ni u vezi sa inicijalnim zahtevom ni u vezi sa Upozorenjem, pa je Poverenik 17. maja, doneo Rešenje kojim je zabranio obradu ličnih podataka.

To Rešenje je, tvrdi Šabić, uručeno Ministarstvu pre dva dana, za šta postoje dokazi, a Poverenik se javnosti obratio juče, pa je, dakle, očigledno neistina i tvrdnja da se medijima obratio pre nego Ministarstvu, kaže se u saopštenju.

Ovim je nastavljena polemika s Ministarstvom koje je juče,nakon rešenja Poverenika, saopštilo da se radi o političkim i pristrasnim ocenama.

Ministarstvo odbrane: Poverenik ne može da razume…

Sličnu konstataciju Ministarstvo odbrane je iznelo i danas. U najnovijem odgovoru Povereniku Ministarstvo je ocenilo da je bilo bolje da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti komunicirao sa tom državnom institucijom direktno, a ne preko tvitera i saopštenja.

“I dalje je nejasno zašto nam je zabranio ono što ne radimo i što ne možemo da radimo bez odluke suda i tužilaštva. Ministarstvo odbrane stoji na raspolaganju povereniku za sve dodatne informacije koje možemo da mu dostavimo budući da mu iz zakonom utvrdjenih razloga nije produžen bezbednosni sertifikat”, saopštili su iz ministarstva.

Iz Ministarstva odbrane su naveli da su mediji i društvene mreže “način da se poverenik obračunava sa onima koje doživljava kao svoje političke protivnike”, i da “im je žao što poverenik ne može da razume da njegova trenutna pozicija nije priprema za političku karijeru kao što su je koristili neki drugi poverenici”.