Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

NDNV objavio Vodič za izveštavanje i Preporuke za bezbednost novinara o koronavirusa

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) objavilo je danas "Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju" i "Preporuke za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19)".
BetaMart 13, 2020
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) objavilo je danas "Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju" i "Preporuke za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19)".

“Želja NDNV-a je da ovim smernicama podrži odgovorno novinarstvo i da daje podstrek medijima da umesto senzacionalističkih naslova i objava, na prvom mestu imaju javni interes”, naveo je NDNV u Vodiču.

NDNV je podsetio novinare da, pored toga što “moraju biti odgovorni, moraju i da informišu i edukuju gradjane i gradjanke o problemima, kao i da vode računa da njihovo izveštavanje nipošto ne širi paniku ili dodatni strah u zajednici”.

Pozvali su novinare da Vodič koriste u svakodnevnom radu, kao dodatak Kodeksu novinara Srbije i Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

Vodič je izradjen po ugledu na sličan dokument američkog “Dart Centra za novinarstvo i traumu” (Dart centre for Journalism and Trauma Columbia University Graduate School), uz specifična domaća iskustva.

Vodič sadrži poglavlja: “Pre svega prikupite osnovne informacije”, “Mapirajte epidemiju”, “Pronadjite stručnjake”, “Neka bude jednostavno”, “Recite kako se bolest širi a kako se ne širi”, “Vodite računa o posebno osteljivim grupama”, “Pratite situaciju održavajte kontakte s nadležnima”, “Naglašavajte prevenciju”, “Ukoliko ste u mogućnosti vizualizujte ključne informacije”, “Budite sažeti”, “Vodite računa o tome kako se izražavate”, “Zaštita privatnosti zaraženih”, “Odgovornost novinara”.

Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19) sadrže informacije o tome kako da zaposleni u medijima zaštite svoje zdravlje u uslovima izveštavanja o pandemiji.

“Pozivamo novinare, medijske radnike, urednike i menadžment da se striktno pridržavaju ovih preporuka i da vode računa o bezbednosti zaposlenih u medijima. NDNV će i u narednom periodu pružati podršku novinarima u ostaviranju svojih prava u vezi sa profesionalnim ponašanjem i radom”, naveo je NDNV.