Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Nemački list: U sukobu Vučića i Stefanovića nemoguće proceniti šta je blef, a šta istina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje javno hvali svog nekada najbližeg saradnika Nebojšu Stefanovića, nekada ministra policije, a sada odbrane, ali dve strane iza kulisa vode borbu za vlast, iako bi to mogao da bude i blef radi odvraćanja pažnje sa važnijih tema, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).
BetaMart 20, 2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje javno hvali svog nekada najbližeg saradnika Nebojšu Stefanovića, nekada ministra policije, a sada odbrane, ali dve strane iza kulisa vode borbu za vlast, iako bi to mogao da bude i blef radi odvraćanja pažnje sa važnijih tema, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).
Predsednik Srbije Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović / BETA PHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

U članku pod nazivom “Da li Vučić hoće da uhapsi svog ministra”, novinar Mihael Martens prvo opisuje koliko je Vučić uspeo da proširi i učvrst vlast, i sopstvenu i njegove Srpske napredne stranke (SNS), a potom ocenjuje da se čini “da se pobednici nalaze u sve žešćem sukobu, unutar svojih redova, s obzirom da u zemlji nema ozbiljnih protivnika”, prenosi Dojče vele.

“Kao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je dugo bio verni Vučićev sledbenik. Stefanović je i zbog njegove odanosti stvarnom vladaru zemlje, odanosti koja se činila istinskom, politički preživeo aferu oko delimično plagirane doktorske teze, sumnjivih poslova njegovog oca (koji je u medjuvremenu umro od korona virusa) sa oružjem na štetu države ili uloge policije u ilegalnom noćnom rušenju zgrada u centru Beograda”, navodi FAZ.

Frankfurtski list, medjutim, dodaje da je to prošlost, navodeći da se predsednik i ministar “bore iza kulisa”, “dok spolja i dalje vlada mir i Vučić izričito hvali Stefanovića.

“Televizijske stanice i novine koje su uvek na liniji sa predsednikom, Stefanovića nedeljama prikazuju kao izdajnika ili zločinca koji je podržavao mafiju i planirao svrgavanje ili čak ubistvo šefa države. Iz krugova oko predsednika kaže se da je Stefanović iza Vučićevih ledja počeo da kontaktira sa stranim ambasadama u Beogradu i širi izmišljeni inkriminišući materijal protiv njega i njegove porodice”, piše u članku.

Autor navodi i da je Stefanović tvrdio da Vučićev najstariji sin Danilo “saradjuje sa kriminalcima iz društva fudbalskih huligana”.

“Doduše, zaista postoje snimci sa stadiona na kojima se vidi (Vučićev) sin sa muškarcima iz tog društva. Ali priča o tome kako su nastale ove slike potpuno je drugačija, tvrde pristalice šefa države. Kriminalci su pravili selfije sa predsednikovim sinom po uputstvu Stefanovića, koji je već dugo planirao da takvim slikama izvrši pritisak na oca. To, medjutim, ne zvuči previše uverljivo, jer neke slike već dugo kruže u javnosti, ali ih predsednik nije osudio kada su se pojavile”, navodi se.

U članku se dodaje da “dobro upućene Vučićeve pristalice insistiraju na tome da Stefanović najmanje dve godine predsedniku postavlja zamke”.

“Kada je policija nedaleko od Beograda otkrila ilegalnu plantažu marihuane (Jovanjica), Stefanović je uhapšenog vlasnika uverio da neće biti kažnjen ako izjavi da je u kontaktu sa Vučićem i njegovim bratom Andrejom. Tačno je da je Vučić jednom sreo vlasnika plantaže droge, ali to je bio kratki susret u Moskvi koji nije inicirao predsednički aparat”, navodi list.

Martens piše i da je tajna služba upozorila Vučića na Stefanovića pre dve godine i pružila mu dokaze, ali da on na to nije reagovao.

“To se promenilo tek u januaru 2020. godine. Od tada, predsednik zna da su najmanje 1.572 njegova telefonska poziva ilegalno prisluškivana, ukupno više od 60 sati. Ali kopije snimaka sada su preko tajne službe dospele i u predsedničku palatu. Evaluacija razgovora otkrila je ono što se ionako znalo od početka, da predsednik nije ništa skrivio”, piše FAZ.

List na pitanje zašto Stefanović nije smenjen sa funkcije ministra odbrane ako je zaista bio deo zavere protiv šefa države, odgovara da Ministarstvo unutrašnjih poslova “trenutno prikuplja dokaze za tužilaštvo koji mogu da opravdaju optužnicu”.

“To je obiman posao, jer Stefanović uglavnom nije radio sam, već je to prosledjivao, izmedju ostalog i svojoj bivšoj državnoj sekretarki Dijani Hrkalović. I nju nedeljama napadaju srpski mediji verni vladi, kaže se da je ona bila veza organizovanog kriminala i ministarstva. Javljaju i da se priprema paket dokumenata koji će javnosti i javnom tužiocu pružiti sveobuhvatnu sliku Stefanovića i njegovih kontakata sa podzemljem. Materijal će biti predat javnom tužiocu za nekoliko nedelja”, stoji u tekstu.

FAZ navodi i da se iz Stefanovićevog okruženja “naravno mogu čuti drugačije stvari”, odnosno, da grupa oko njega nije prisluškivala Vučića, već telefonske pozive kriminalaca i “da su se začudili da im je Vučić stalno bio sagovornik”.

“To je glupost, može se čuti u okruženju predsednika. Da je tako osetljiv materijal zaista postojao, Stefanović bi ga već odavno lansirao, pogotovo što je u kontaktu sa novinarima koji su notorno kritični prema vladi, tvrdi se”, dodaje se u tekstu.

Autor primećuje da je teško pomisliti da je “Stefanović, s obzirom na njegovu totalnu bezbojnost, stvarno verovao da može da svrgne predsednika koji vuče sve konce, i da sam preuzme vlast, kao što to navodno znaju pojedini krugovi u Beogradu”.

“Za sada je sigurno jedino da obe strane u ovom sukobu tvrde da imaju inkriminišući materijal o protivniku. Šta je blef, a šta istina, još se ne može proceniti. Pa ni to da li je sukob na kraju samo igra, da bi se odvratilo od drugih stvari”, navodi se u tekstu.

List piše i da “gotovo da nema sumnje” da bi Vučić bio pobednik kada bi zaista došlo do otvorene borbe za vlast.

“Šef je vladajuće stranke, kontroliše većinu masovnih medija i državnih institucija. Kako stvari stoje, Stefanović ne bi imao šanse protiv predsednika. Osim ako ministar zaista nije imao audio ili video materijal o Vučićevoj umešanosti u mračne mahinacije koje bi mogle da privuku pažnju i van Srbije. Do sada se ništa takvo nije videlo”, navodi FAZ.