Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Njujorški Komitet za zaštitu novinara razočaran poništavanjem presude za ubistvo Ćuruvije

Njujorški Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da je uznemiren i razočaran odlukom suda u Srbiji da poništi osudjujuće presude četvorici bivših službenika Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.
BetaSeptembar 9, 2020
Njujorški Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da je uznemiren i razočaran odlukom suda u Srbiji da poništi osudjujuće presude četvorici bivših službenika Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

“Prošlo je već više od 20 godina od kada je Ćuruvija hladnokrvno ubijen i sudska odluka o ukidanju presude iz 2019. godine čini da se svet pita da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena”, naveo je Karlos Martines de la Serna, direktor programa te nevladine organizacije sa sedištem u Njujorku.

Apelacioni sud u Beogradu u ponedeljak je objavio odluku, donetu 15. jula, o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Ćuruvije i naložio da se sudjenje ponovi.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ukazuje da se prvostepena prestupa pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, odnosno uvodjenjem nepoznate osobe kao počinioca ubistva Ćuruvije.

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard u ponedeljak je za Glas Amerike takvu odluku označio, kako se izrazio, kao šokantno uklanjanje ili odlaganje pravde.

“Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi, bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj predugo traje”, naveo je Bjeregard.

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova “Nedeljni telegraf” i “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”, ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora prvostepenom presudom bili su osudjeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.