Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Novaković (NS): Koruptivni ugovori gradonačelnika Novog Sada sa kineskom kompanijom CRBC

Predsednik novosadskog odbora opozicione Narodne stranke (NS) Borislav Novaković optužio je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića iz Srpske napredne stranke da sklapa "koruptivni" posao sa kompanijom CRBC oko izgradnje novog mosta u Novom Sadu.
BetaMart 20, 2021
Predsednik novosadskog odbora opozicione Narodne stranke (NS) Borislav Novaković optužio je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića iz Srpske napredne stranke da sklapa "koruptivni" posao sa kompanijom CRBC oko izgradnje novog mosta u Novom Sadu.

Vučević je juče održao sastanak sa predstavnicima kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) na kome su precizirani detalji u vezi sa izgradnjom novog mosta na Dunavu u Novom Sadu.

“Ovo nije prvi koruptivni posao koji se radi bez jasne i javne procedure sa ovim kineskim partnerom. Podsećam da ta ista kineska firma CRBC gradi takozvani fruškogorski koridor”, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

On je podsetio da je Vlada Srbije proglasila projekat novog mosta projektom od nacionalnog interesa, čime je izbegla medjunarodni konkurs u svim fazama, od projektovanja do izgradnje mosta.

Novaković dodaje i da je za izgradnju 47,7 kilometara autoputa ugovorena vrednost od 606 miliona evra, što je “po grubim procenama, najmanje tri puta veća cena od realne”.

“Neposredna pogodba, koja je omogućena takozvanim projektima od nacionalnog interesa, pretvorila se u otvorenu korupciju Vučićeve kriminalne hobotnice, jer se po pravilu radi o mnogostruko uvećanim cenama u odnosu na realne”, ocenio je Novaković.

Prema njegovim rečima, reč je o neracionalnim i skupim projektima, koji su Srbiju već sada “gurnuli u dužničko ropstvo i nepotrebno interesno vezali za jednu stranu državu”.

“Kao država koja je kandidat za pristupanje EU, obavezni smo na otvoren javni postupak u kome se ključne infrastrukturne investicije realizuju kroz medjunarodne tendere, a ne kleptomanskim ugovorima bez ikakve javne kontrole”, poručio je Novaković, koji je bio gradonačelnik Novog Sada od 2000. do 2004. godine.

Upozorio je da gradnja mosta u Novom Sadu može neposredno da utiče na očuvanje biološke raznovrsnosti Ribarskog ostrva, Kameničke ade i Šodroša i dodao da formulacija iz Plana generalne regulacije koja kaže da će se postojeća vegetacija u tim delovima dunavske obale, zadržati u najvećoj mogućoj meri, “najblaže rečeno onespokojava”.

“Pozivam gradjane Novog Sada da pažljivo pratimo sve poteze gradskih vlasti i da se već sada spremimo na aktivan otpor i pobunu protiv štetnih ugovora po javni interes našeg grada”, naveo je Novaković.