Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Novi zaplet na sudjenju Babićevom vozaču – dolazak policajaca zabeležen sa suprotne strane

Svedočenjem policajca Nikole M. u Osnovnom sudu u Nišu nastavljeno je sudjenje vozaču "Koridora Srbije" Dejanu Stanojeviću za udes na naplatnoj rampi Doljevac, u kojem je 31. janaura 2019. godine stradala Stanika Gligorijević iz Debelice, a povredjeno pet osoba.
BetaApril 20, 2021
Svedočenjem policajca Nikole M. u Osnovnom sudu u Nišu nastavljeno je sudjenje vozaču "Koridora Srbije" Dejanu Stanojeviću za udes na naplatnoj rampi Doljevac, u kojem je 31. janaura 2019. godine stradala Stanika Gligorijević iz Debelice, a povredjeno pet osoba.

Saslušanjem Nikole M. završeno je saslušanje svedoka u tom sudskom sporu, ali umesto stavljanja tačke na sumnju da se za volanom “škode superb” nalazio direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, a ne Stanojević, svedočenje policajca koji je bio u patroli koja je došla na mesto nesreće, rodilo je novu sumnju.

Nikola M, poput njegovog kolege Bratislava M, rekao je da su policijskim vozilo stigli na mesto nesreće iz pravca motela “Nais”, medjutim na snimku sa bezbednosnih kamera vidi se vozilo koje na to mesto dolazi iz pravca Leskovca.

U zapisnik sa sudjenja konstatovano je da se snimak koji je pregledan na ročištu ne odgovara stvarnom stanju, jer se na snimku ne vidi dolazak policijskog vozila iz pravca “Naisa”.

Nikola M. ostao je dosledan svojoj izjavi da je sa kolegom Bratislavom M. na mesto nesreće došao iz pravca “Naisa”.

Snimak policijskog automobila koji dolazi iz pravca Leskovca pravdao je time da je, nakon što su stigli na mesto nesreće morao da obezbedi to mesto i sa druge strane naplatne rampe, ali taj razlog nije mogao sa sigurnošću da potvrdi.

“Ne sećam se šta se dešavalo, jer je bio opšti haos. Ne sećam se tačno šta sam uradio”, izjavio je Nikola M.

U svedočenju pre pregleda snimaka sa bezbednosnih kamera Nikola M. je rekao da je nakon dolaska na naplatnu rampu njegov kolega obezbedjivao mesto nesreće pored automobila koji je izazvao udes, a on pored drugog udarenog automobila koje se nalazilo na udaljenosti od oko 20 metara od mesta udesa, u pravcu ka Doljevcu.

Takodje je kazao da je na mestu nesreće bilo lice koje je potvrdilo da je vozilo automobil koji je izazvao udes, a kao vozača u sudnici prepoznao je Stanojevića.

Sudjenje je na kratko bilo prekinuto zbog promene sudnice, a prilikom izlaska u hodnik sestra nastradale Stanike Gligorijević i njen suprug, burno su reagovali zbog svedočenja Nikole M, pre svega zbog njegove tvrdnje da je vozač “škode superb” bio Stanojević i uputili mu par uvreda, zbog čega ih je po okončanju sudjenja u sudskom holu sačekala i legitimisala policija.

Advokat Mirjane Aleksić i njenog supruga, Božidar Prelević rekao je da, u situaciji kada svedoci nisu u stanju da na racionalan način kažu iz kog razloga su vršili manevar kolima, to u potpunosti kompromituje njihov iskaz.

“Oni su svedočili nemoguće. Oni nisu došli sa te strane odakle su rekli. Posebno je neverovatno da imaju potpuno različito svedočenje o tome koliko im je vremena trebalo da dodju od ‘Naisa’, a onda dolaze iz pravca Leskovca”, izjavio je Prelević po okončanju ročišta.

Dodao je da na ovom sudjenju nikad nije dosadno i da uvek fale neki novi snimci.

“Mislim da uopšte ne nedostaje snimak dolaska policajaca, već da oni uopšte nisu došli sa te strane, a to govore i naša posredna saznanja od ljudi sa naplatne rampe”, istakao je Prelević.

Prema njegovim rečima, vrlo je zanimljivo i videti na snimku okrivljenog Stanojevića kako ga ništa ne boli dok stoji na mestu nesreće, dok je na sudu prikazano da je u udesu slomio rebra.

“Mislim da je predsednik Stranke Slobodan Milošević jači od predsednika države Slobodana Miloševića, i u toj maloj finesi nalazi se sva naša propast”, naglasio je Prelević.

On je sudiji Mišku Radivojeviću dostavio kopiju zahteva koji je uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, a kojim je zatražio od Vučića da kompletan snimak nesreće na naplatnoj rampi dostavi sudu, pošto se predsednik jasno izjasnio da ima ceo snimak.

Sestra nastradale Stanike Gligorijević, Mirjana Aleksić je više puta unazad na sudjenjima isticala da presuda ne može biti doneta dok na sudu ne bude prikazana i dva minuta snimka koji nisu dostavljeni sudu, a koji prikazuju momenat nesreće i ono što se dešavalo neposredno nakon udesa.

Za četvrtak, 22. april zakazano je novo ročište na kojem će biti iznete završne reči. Tužilaštvo je za okrivljenog zatražilo kaznu od pet godina zatvora.