Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Novinarke protiv nasilja nad ženama traže reakciju nadležnih povodom pretnji koleginici iz Vremena

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji smrću koje su, kako se navodi, jutros na društvenim mrežama upućene novinarki Vremena Jovani Gligorijević.
BetaMaj 8, 2020
Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji smrću koje su, kako se navodi, jutros na društvenim mrežama upućene novinarki Vremena Jovani Gligorijević.
Navodeći da Jovana Gligorijević slične pretnje dobija od 2016. godine, grupa je upozorila da je njena porodica bila “izložena na portalu Istraga koji je stvoren za obračun sa nezavisnim novinarima, a pre svega novinarkama”.

“Njeni lični podaci, uključujući kućnu adresu i JMBG bili su javno objavljivani. Gligorijević je sve pretnje uredno prijavljivala Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, kao i Radnoj grupi za bezbednost novinara. Iako do danas nije pozvana da da izjavu povodom predjašnjih pretnji, niti je iko za njih snosio sankcije, istim organima prijavila je i pretnju koju je primila danas”, navedeno je u saopštenju.

NUNS traži zaštitu vlasti za novinarku Jovanu Gligorijević

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na tužilaštvo da zaštiti novinarku nedeljnika Vreme Jovanu Gligorijević od konstantnih pretnji i pritisaka.

U saopštenju NUNS navodi da je novinarka već godinama izložena pretnjama i pritiscima zbog pisanja o ženskim pravima, vakcinisanju, ugrožavanju ljudskih prava.

“Poslednja u nizu pretnji upućena joj je onlajn, sa profila izvesnog Dejana Grozdića koji joj je se obratio vredjajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu”, navelo je NUNS.

To je prijavljeno Republičkom javnom tužilaštvu na koje NUNS “apeluje da što hitnije preduzme sve neophodne radnje kako i ovaj slučaj ne bi završio u dugotrajnom predistražnom postupku”.

NUNS podseća da je broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao: u prva četiri meseca ove godine to udruženje je zabeležilo 29 napada i 42 slučaja pritiska.

“Ova statistika govori o porastu napetosti i podela koje preovladjuju u našem društvu koje je po oceni Fridom hausa ispalo sa liste demokratskih, i sada pripada hibridnim režimima”, saopštilo je NUNS.

UNS: Tužilaštvo da otkrije ko stoji iza pretnje

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas pretnju koju je pomoćnica glavnog urednika nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević dobila na društvenoj mreži Instagram i zatražilo je da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal identifikuje osobu koja joj je pretila, i pokrene postupak protiv nje.

UNS navodi da je redakcija “Vremena” saopštila da je Gligorijevićevoj nepoznata osoba jutros na Instagramu uputila poruku: “Ljudski otpadu i talogu društva, dan naplate je blizu”.

UNS podseća da je prema odredbama Krivičnog zakonika za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predvidjena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.