Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Novinarki Ani Lalić najviše priznanje NDNV-a, na godišnjicu hapšenja

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić, saopštio je danas NDNV.
BetaApril 1, 2021
Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić, saopštio je danas NDNV.

“Ana Lalić je beskompromisna u odbrani prava javnosti na potpuno i pravovremno informisanje. Dosledna u razotkrivanju podataka i činjenica koje centri moći pokušavaju prikriti. Neizmerno hrabra u suočavanju sa pritiscima i pretnjama kojima je zbog svog profesionalizma vrlo često izložena”, naveo je NDNV u obrazloženju nagrade.

Podsetili su da je Ana Lalić bila jedina novinarka u Evropi 2020. godine koja je uhapšena, na današnji dan, zbog informisanja javnosti o pravom stanju stvari u zdravstvenom sistemu Srbije, “u jeku cenzure informacija o epidemiji koju je vlast nametnula u okviru vanrednog stanja”.

“Ana Lalić primer je svim novinarkama i novinarima u Srbiji na koji način se bori za standarde profesije i u najtežim okolnostima”, piše u obrazloženju.

Godišnja regionalna nagrada “Mirko DJordjević” za najboljeg novinara na eks-jugoslovenskom prostoru pripala je Draganu Bursaću.

“Dragan Bursać je bosanskohercegovački novinar koji na ruševinama nekadašnjeg multietničkog društva zatvorenog u etničke torove pokušava da probudi gradjanina. Svojim kolumnama beskompromisno ukazuje na ključne malignitete ne samo u svojoj Banjaluci i BiH, već i ostalim postjugoslovenskim državama – ne libeći se da razobliči sve tabue i svete krave nacionalističke matrice kojom se u ovim društvima uskraćuje sloboda i nameće podaništvo”, piše u obrazloženju.

Godišnja nagrada za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini pripala je Aleksandri Bučko, a godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo pripala je novinaru Igoru Išpanoviću.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

Specijalno priznanje NDNV-a za redakciju koja promoviše profesionalno izveštavanje na jezicima nacionalnih zajednica pripalo je redakciji nedeljnika Čaladi ker.