Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

NVO: Nadležni da obustave pritisak na CEPRIS i organizacije civilnog društva

Više organizacija civilnog društva zatražilo je danas od nadležnih organa da "hitno obustave pritisak" na Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) nad čijim se radom, kako su naveli, već mesec dana sprovodi finansijska kontrola po nalogu tužilaštva.
BetaApril 12, 2021
Više organizacija civilnog društva zatražilo je danas od nadležnih organa da "hitno obustave pritisak" na Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) nad čijim se radom, kako su naveli, već mesec dana sprovodi finansijska kontrola po nalogu tužilaštva.

Nevladine organizacije su u saopštenju ocenile da je “u kontekstu prethodnih napada na civilno društvo očigledno da ova kontrola predstavlja zloupotrebu institucija i nastavak kontinuirane kampanje državnih organa u cilju zastrašivanja i opstrukcije rada civilnog sektora”.

“Ovaj vid pritiska nastavak je višegodišnje prakse zloupotrebe institucija, koja je kulminirala u julu prošle godine, dopisom kojim je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma od svih banaka u Srbiji zatražila proveru računa i finansijskih transakcija 57 organizacija, medija i novinara”, stoji u saopštenju.

Ocenjeno je da cilj takvog institucionalnog delovanja “nije stvarna želja za sprovodjenjem zakonskih provera, tim pre što se finansiranje civilnog društva može smatrati jednim od najtransparentnijih, već blokiranje normalnog rada ovog udruženja i njegovih članova”.

“Na ovaj način, država nanosi teško nadoknadivu štetu civilnom društvu kako bi konstruktivnu kritiku ugušila negovanjem narativa koji akitiviste i aktivistkinje etiketira kao strane plaćenike i neprijatelje države i naroda”, navele su nevladine organizacije.

Zatražile su od nadležnih da nakon što kontrolama organizacija civilnog sektora utvrde da nije bilo nepravilnosti, “tu činjenicu i javno obznane i učine sve što je u njihovoj moći da saniraju reputacionu štetu koju su im svojim postupanjem naneli”.

Saopštenje su potpisali A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, asocijacija DUGA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, BIRN, CANVAS, Centar za evropske poslove (CEP), Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, Centar za praktičnu politiku.

Zahteve su podržali i Centar za ženske studije, Civil Rights Defenders, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Fondacija Iskorak, Fondacija Sloboda štampe, Gradjanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Inicijativa slobodnih gradjana – Novi Pazar, Južne vesti, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Novosadska novinarska škola, Organizacija aktivista REFORMA, Res Publika, Slavko Ćuruvija fondacija i Trag fondacija.