Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

NVO: Zakon o istopolnim zajednicama nije političko već civilizacijsko pitanje

Grupa od 11 vojvodjanskih nevladinih organizacije pružila je "punu podršku" Zakonu o istopolnim zajednicama, koji, kako kažu, ne predstavlja političko već civilizacijsko pitanje.
BetaMart 22, 2021
Grupa od 11 vojvodjanskih nevladinih organizacije pružila je "punu podršku" Zakonu o istopolnim zajednicama, koji, kako kažu, ne predstavlja političko već civilizacijsko pitanje.

Oni su konstatovali da zakon predstavlja “prvi, možda nedovoljan ali svakako veoma važan korak u prestanku sistemske diskriminacije homoseksualnih osoba i parova u Srbiji”.

“Jasno je da će Vučićeva autoritarna vlast usvajanjem Zakona o istopolnim zajednicama pokušati da produži ili obnovi ‘medeni mesec’ sa Evropskom unijom i zapadom, koji je doveden u pitanje spregom kriminala i državnih organa, urušavanjem institucija i brojnih ljudskih prava u Srbiji, ali smatramo da podrška ovom zakonu nije političko pitanje već pre svega stvar civilizacijskog obzorja, prosvećenosti i kućnog vaspitanja”, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su pozvali i druge organizacije “kojima je stalo do ljudskih prava i dobrobiti gradjana” da ovaj zakon podrže “bez zadrške i relativizacije”.

“Iako je za ukupno poboljšanje položaja LGBTI+ osoba u našem društvu potrebno mnogo više od jednog zakona, izmedju ostalog i široka afirmativna akcija koja nedostaje, jasno je da će on olakšati istopolnim zajednicama život, omogućavajući im pravo na podelu imovine, nasledstvo ili učešće u donošenju odluka u slučaju bolesti, odnosno obezbediti im prava koja imaju muškarac i žena koji žive bilo u bračnoj, bilo u vanbračnoj zajednici”, navodi se u saopštenju.

Organizacije su se, ističe se, zapitale kako je moguće da oni koji se oštro protive ovom zakonu, a koji su “navodno intelektualci i humanisti”, mogu da opravdaju to što su oni koji žive u istopolnim brakovima višestruko obespravljeni.

“Kako mogu da opravdaju to što često dolazi do situacije u kojoj, recimo, član homoseksualne zajednice ne može da poseti u bolnici svog dugogodišnjeg teškog obolelog partnera bez specijalne dozvole, pa čak u pojedinim slučajevima – ni da prisustvuje njegovoj sahrani”, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su navele da su ovo, pored imovinskih prava, samo neke od stvari koje će novi zakon ispraviti, a koji će “bar donekle skinuti stigmu sa ljudi kojima je jedini greh to što su odabrali da svoj život i sudbinu podele sa osobom koju vole”.

“Naravno, i ukoliko bude usvojen, a verujemo da hoće, moraćemo se svi zajedno potruditi da ovaj zakon zaživi na način koji će zaista obezbediti kvalitetniji život homoseksualnim parovima, jer smo sigurni da će u njegovoj implementaciji biti brojnih problema”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Vojvodjanski kulturni centar “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvodjanska politikološka asocijacija, Grupa za konceptualnu politiku, Gradjanska akcija Pančevo, Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi optimizam, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti i Centar za održive zajednice.